Brno je většinovým vlastníkem Veletrhů. Vlastní 95 procent akcií

Veletrhy Brno jsou opravdu Brna. Město už dokončilo koupi 61 procent akcií společnosti od dosavadního německého vlastníka Messe Düsseldorf. Nyní tak vlastní většinový podíl akcií – 95 procent. Za ně zaplatilo 8,3 milionu eur, tedy zhruba 224 milionů korun.

 I když město nyní vlastní akcie téměř celých brněnských Veletrhů, využití pro všechny budovy nemá. Veletrhy chce na výstavišti zachovat, ale plánuje právě volné plochy nabídnout ke kulturním a sportovním akcím. V budoucnu by tak v areálu mohly být podle primátora Petra Vokřála (ANO) například konference. „Zbytné plochy využijeme pro infrastrukturu a rozvoj města. Také bychom chtěli areál otevřít víc směrem k Riviéře,“ uvedl primátor. Hovořil také o možné rekonstrukci divadla, které je v areálu, aby jej mohli lidé opět využívat. 

Dlouhodobě se také plánuje u pisárecké vozovny stavba tramvajové smyčky a vzniknout má také nové hasičská základna. Nyní se vedení města chystá požádat o evropské dotace.„Nejprve se musí vyprojektovat a stavba by mohla začít mezi lety 2018 a 2020,“ řekl Vokřál.

Brněnské veletrhy z ptačího pohledu (zdroj: ČT24)

Jako první krok ale nový majoritní vlastník svolá valnou hromadu. Je také potřeba doplnit představenstvo a dozorčí radu po německé části managementu, která skončila. Vokřál také uvedl, že město s právníky chystá hromadné oslovení 3500 minoritních akcionářů, z nichž někteří už projevili zájem, aby město jejich akcie koupilo.

Na koupi se dohodli už loni

Na odkup podílu mělo město předkupní právo. V akciové společnosti Veletrhů Brno totiž vlastnilo 34 procent. Na jeho koupi se s německou společností dohodl brněnský primátor už loni v říjnu. K schválení záměru pak stačila podpora jednatřiceti zastupitelů.

Společnost Messe Düsseldorf oznámila záměr prodat svůj podíl už v roce 2012. O koupi začalo vedení Brna uvažovat o pár měsíců později. Mezi prioritami ji měla i současná koalice, která je ve vedení od podzimu 2014.

  • • 61 % akcií vlastní Messe Düsseldorf GmbH
  • • 34 % akcií vlastní Statutární město Brno
  • • 5 % akcií vlastní drobní akcionáři

K získání většinového podílu v akciové společnosti by Brnu stačilo odkoupit pouze 17 procent akcií, německý vlastník ale prodával jen celý balík akcií, a tak město muselo koupit mnohonásobně více. 

Brno transakci hradí částečně ze svého rozpočtu a částečně z úvěru veletrhů. Při jednání o ceně byla nejdůležitější takzvaná podřízená půjčka. Tu ve výši 370 milionů půjčil německý vlastník Veletrhům a nyní požaduje její okamžité splacení. „Půjčku splácí přímo společnost BVV a ručí si za ni. Město Brno jí nebude nijak dotčeno,“ vysvětlil už dříve primátor města Brna Petr Vokřál.

  • Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a. s. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy zůstala natolik v povědomí, že je nadále používána jako zkrácený název společnosti.

Brněnský veletrh architektury

Brněnské výstaviště se s výstavní plochou 190 tisíc metrů čtverečních řadí do třicítky největších výstavišť světa. Své brány poprvé otevřelo v roce 1928 u příležitosti oslav 10. výročí založení Československa. Veletržní srdce mladé republiky bylo úmyslně vybudováno mezi Prahou a Bratislavou.