V Mníšku pod Brdy večer raději nikam nechoďte. V centru střílí divočáky

Lidé v Mníšku pod Brdy si musí od pondělí až do pátku dávat velký pozor, kam vstupují. Přímo v centru města budou myslivci vždy večer lovit divoká prasata. Kanci se přemnožili a radnice si s nimi neví rady. Obec proto získala povolení k odstřelu divočáků i v centru.

Odstřel přemnožených divokých prasat bude probíhat na louce Pivovárka uprostřed města. Myslivci mají povolení od pondělí do čtvrtka vždy od osmi večer do čtyř hodin ráno. V době odstřelu bude území obehnáno páskami a bude na něj zakázán vstup.

Radnice získala do konce roku 2018 výjimku, díky které mohou myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Povolení se vztahuje na tříhektarový zelený pás táhnoucí se centrem Mníšku, který využívají k procházkám lidé se psy a maminky s kočárky.

Myslivci budou mít mobilní posed a kvůli bezpečnosti budou moci střílet jen jedním směrem. „V době odstřelu tam nikdo nesmí vstoupit, je to extrémně nebezpečné,“ upozornil mluvčí města Miloš Navrátil. Po Velikonocích radnice akci vyhodnotí a rozhodne o dalších termínech.

V centru Mníšku budou večer střílet divočáky (zdroj: ČT24)

„Divočáci se stahují do centra obce i do okolí. Nemají tu přirozeného nepřítele. Přestože je myslivci střílejí daleko více než v minulých letech, nedaří se stavy snižovat tak, jak bychom si představovali,“ uvedla tajemnice městského úřadu Věra Landová.

Divočáci chodí i na náměstí nebo ke školce

Pivovárka je totiž pro divočáky ideálním útočištěm. Mají zde přirozený úkryt uprostřed města. Chodí ale i do dalších centrálních částí, na náměstí, k poště nebo prodejně, ke škole i školce. Podle starosty Petra Digrina (STAN) často vyrážejí i k dálnici a na staré sídliště. Další trasa vede po svahu u zámku. Za sebou nechávají poničené louky, pole, ploty a zahrady.

Město proto žádalo o výjimku pro více nehonebních pozemků, uspělo ale jen v případě Pivovárky. Jinde by to podle úředníků bylo moc nebezpečné. Zákon o myslivosti povoluje jen odstřely na honebních pozemcích. Výjimku od městského úřadu v Černošicích Mníšek získal po mnohaletém úsilí a podle radnice jde o výjimečnou záležitost i v rámci republiky. 

V posledním mysliveckém roce, který trvá vždy od 1. dubna do 31. března, bylo v okolí Mníšku jen do konce ledna skoleno 1071 prasat. Dříve to za celé období mysliveckého roku bylo zpravidla něco přes šest set zvířat.