Vřídlo se stěhuje na vzduch, Karlovy Vary mu chtějí vybrat „nový kabát“

V Karlových Varech začaly práce na přesunutí nejznámějšího pramene z Vřídelní kolonády pod širé nebe. Vše se děje v časovém presu, protože Vřídlo zde musí vytrysknout ještě před květnovým zahájením lázeňské sezóny. Důvodem stěhování je havarijní stav prosklené kolonády. Tu čeká rekonstrukce – a město vypíše i architektonickou soutěž na nové řešení celého pavilonu.

Charakteristický výtrysk, který dosahoval až do výšky dvanácti metrů, nahradí dočasně vývěr umístěný před kolonádou. V místech, kde stávala socha Jurije Gagarina, vznikne tři metry široký podstavec. Pramen bude regulovaný na poloviční výšku šesti metrů, aby léčivá voda s agresivními minerály nepoškozovala okolní budovy a ulice.

„Plán je takový, aby 15. dubna vytrysklo Vřídlo v novém prostoru před Vřídelní kolonádou,“ dodává karlovarský primátor Petr Kulhánek s tím, že zprvu se bude jednat jen o zkušební provoz. Vřídlo v nové podobě ale musí být hotové před startem lázeňské sezony na počátku května.

„Je to prozatímní řešení minimálně na sezónu a půl, než bude opravena ta současná hala fontány,“ doplnil. Celková délka přeložky je zhruba 150 metrů a jen přestěhování vodního proudu vyjde město zhruba na 10 milionů korun.

Třicet devět dřevěných sloupů

Za spěšným stěhováním slavného pramene stojí právě technický stav kolonády. Podzemí, na které působí vlhko a agresivní plyny, je zničené a podlaha vřídelního pavilonu zkorodovala tak, že ji musí podpírat devětatřicet dřevěných sloupů. Rozpadá se i horní ocelová konstrukce. Měsíční odstávka, která měla v těchto dnech končit, se tak proměňuje v rekonstrukci.

„Nebude možný přístup k vývěru Vřídla, kde byl zatím vstup s omezením. Statik a stavební úřad zakázali pohyb lidí v okolí kvůli zkorodovaným stropům, z nichž by mohla vypadnout skla,“ uvedl náměstek primátora Čestmír Bruštík (ANO).

Z větší části otevřená zůstane jen promenádní část kolonády s pítky; místo pěti ale budou fungovat tři, která budou nabízet vřídelní vodu ve všech třech teplotách jako dosud. Město pak čeká nejprve zajištění havarijního stavu kopule i zázemí. Dosavadní dřevěné sloupy doplní další podpěry, zasíťovat kvůli bezpečnosti by se měla i skla kopule. Nezbytná rekonstrukce bude teprve následovat.

Vřídlo se stěhuje na vzduch, Karlovy Vary mu chtějí vybrat „nový kabát“ (zdroj: ČT24)

Cesta k nové kolonádě se otevřela

Město za úpravy a následnou rekonstrukci kolonády zaplatí celkem 40 milionů korun. To ale kritizuje opozice. „Vřídlo je strategická věc Karlových Varů a dvacet let se neřeší jeho havarijní stav. Teď se tam mají na poslední chvíli a bez pořádné koncepce a konceptu ad hoc vyhodit miliony,“ prohlásil Jiří Kotek z opoziční Alternativy.

Zájmem stran, které nezasedají v radě, je starou kolonádu zbourat a postavit novou. Tuto možnost nakonec v úterý nepřímo připustili i zastupitelé – a pověřili radní vypsáním architektonické soutěže na řešení celého prostoru; město teď osloví odborníky a začne s přípravou soutěže. Podle primátora Petra Kulhánka to ale od jejího vyhlášení po stavbu nové kolonády může trvat až deset let – a proto je třeba Vřídelní kolonádu opravit tak, aby takovou dobu vydržela.

Myšlenku, že by funkcionalistická kolonáda od Jana Otruby mohla z karlovarské pěší zóny zmizet, přitom současné vedení města až donedávna kvůli vysokým finančním nákladům odmítalo.

obrázek
Zdroj: ČT24