Spádová turistika v praxi: Liberecká škola musela děti losovat

Na pět dětí zbyl černý Petr (zdroj: ČT24)

O přijetí dětí do 1. třídy na Základní škole Lesní v Liberci letos poprvé rozhodoval los: prostě proto, že jen ze spádové oblasti se na ni hlásilo víc dětí, než na kolik stačí její kapacita. Přetlak je ale částečně vyvolaný uměle, někdy i neférovým taktizováním rodičů, kteří účelově mění bydliště dětí tak, aby byly ve spádové oblasti.

Škola v příštím roce otevře dvě třídy pro 56 dětí, hlásilo se ale 92 dětí – z toho bylo 82 ze spádové oblasti. Přednostně škola přijala ty děti, které měly od loňska odklad nebo už mají ve škole sourozence. O zbývajících 24 míst pak usilovalo 29 dětí. Ostatní škola z losování vyřadila, protože pod ni spádově nepatří nebo se už ví, že budou mít odklad.

V Liberci se muselo k losování dětí ze spádové oblasti přistoupit poprvé. Podle náměstka pro školství Ivana Langra (Změna pro Liberec) je za tím takzvaná spádová turistika. Někteří rodiče totiž krátce před zápisem přehlásí bydliště dítěte, aby patřilo pod školu, kam ho chtějí umístit. „Bez toho by problém s umístěním na ZŠ Lesní nebyl,“ uvedl nedávno Langr. Ještě před čtvrt rokem bylo ve spádové oblasti pro ZŠ Lesní hlášeno 54 dětí.

Důvody rodičů pro účelové změny bydliště dítěte jsou různé. Někteří se snaží dostat dítě do školy blízko svého pracoviště nebo volí takovou, která má renomé. Právě ZŠ Lesní má dlouhodobě velmi dobrou pověst. Podle ředitele školy Jiřího Dvořáka by se mohlo v příštích letech zohledňovat, jak dlouho dítě ve spádové oblasti bydlí. Město už u právníků zjišťuje, zda by to bylo možné.

Rodičům pěti nevylosovaných dětí pak ředitel doporučil, aby se po obdržení rozhodnutí o nepřijetí odvolali. „Věřím, že to nějak ustojíme, aby na konci mohli být přijati všichni. Teprve na jaře se totiž u dětí zkoumá školní zralost a bývá dost dodatečných odkladů. Pokud by však rodiče neuspěli ani s odvoláním, tak jim radnice nabídne místo v jiné škole.