Co vydá dno Vltavy? Potápěči v řece pátrají po základech Juditina mostu

Vltava je v zimě studená, zato ale s čistší vodou. Toho nyní využili potápěči, s jejichž pomocí Muzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s Národním památkovým ústavem (NPÚ) začalo prozkoumávat dno u Karlova mostu. Jde o druhý průzkum v historii. Poprvé se potápěči na dno podívali v roce 2014. Tehdy vylovili tisícovku předmětů, mezi nimi i části z Juditina mostu. Ten je hlavním cílem průzkumu i letos. Jeho základy budou pod Staroměstskou mosteckou věží potápěči hledat pomocí speciální sondy.

„Úkolem je prohrabat se druhotnými násypy a podívat se, zda se tam neskrývá základ Juditina mostu,“ uvedl ředitel územního odborného pracoviště NPÚ Ondřej Ševců. Před dvěma lety potápěči vyzvedli ze dna kus železitého pískovce a dlažební kostku. Obojí z Juditina mostu. Podle archeologa z muzea Petra Starce to byly nejzajímavější a nejstarší nálezy. 

Kromě bezprostředního okolí Mostecké věže prohledávají potápěči také další část po proudu, podél pravého břehu Vltavy. Právě v těchto místech pravděpodobně stál vůbec první přechod přes řeku – raně středověký dřevěný most. Jeho části se ale zatím nenašly. „Cílem průzkumu bude monitorovat stav toho dna, jestli se tam dřevěné konstrukce nezachovaly,“ dodává archeolog.

  • Byl postavený mezi lety 1158 a 1172 a stal se tak nejstarším kamenným mostem v českých zemích a jedním z nejstarších severně od Alp. Dříve stál na jeho místě dřevěný most. Podle svatováclavské legendy to mohlo být v první polovině 10. století. V roce 1342 strhla Juditin most povodeň. Jeho zbytky jsou vidět například ve sklepích domů v ulici U Lužického semináře nebo v budově řádu Křižovníků na Křižovnickém náměstí.
Předměty vylovené při posledním průzkumu dna Vltavy v roce 2014
Zdroj: ČT24

Vylovené předměty lidé uvidí ve Staroměstské mostecké věži

Z druhé půlky 19. století nebo počátku 20. století potom vylovili zbytky keramiky, například nádobu na sádlo. Našly se ale i různé evropské mince házené pro štěstí do řeky, peněženka s doklady nebo odznak z čepice příslušníka bývalé Československé armády.

Zhruba tři desítky vylovených předmětů od nejstarších až po novodobé si lidé budou moci prohlédnout i v rámci připravované výstavy. „31. března bude vernisáž a v dubnu se otevře expozice ve Staroměstské mostecké věži, bude hlavně o historii a zajímavostech věže,“ upřesnil památkář Ševců.

Všechny nálezy se podle něj zachovaly ve velmi dobrém stavu. Může za to stabilní teplota vody v řece a to, že se k předmětům nedostal vzduch. Průzkum dna bude pokračovat i v neděli. Akce probíhá záměrně v zimě, protože je v řece lepší viditelnost.

Kamenné kvádry, které se z Juditina a Karlova mostu v minulosti zřítily do Vltavy (foto 2012)
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK