Policie obvinila žháře, který zapaloval myslivecké posedy

Litoměřičtí kriminalisté objasnili sérii úmyslně založených požárů, 33letého muže z Mělnicka obvinili kvůli zapálení 19 mysliveckých posedů a také tří stohů. Podle policie tak vznikla škoda necelý milion korun. Muž se k činům přiznal, za poškozování cizí věci mu hrozí až tříleté vězení.

Žhář podle policie způsobil od začátku loňského prosince 16 požárů v okolí Roudnice nad Labem, zbylých šest pak na Mělnicku. Zaměřoval se na myslivecké posedy, třikrát podle policie zapálil i stoh. Na konkrétního člověka přivedl kriminalisty tip od veřejnosti. „Vytipovali jsme si místa, kam by mohl jet. Zadržen byl několik hodin po založení posledního požáru,“ uvedl kriminalista Roman Kočí.

Obviněný muž pracuje jako údržbář v Roudnici nad Labem, bydlel na Mělnicku. K zakládání požárů se přiznal: „Řekl, že to bral jako ,relax‘. Jezdil po polních a lesních cestách a podle svých slov měl nutkání posedy a ,kazatelny‘ (výraz pro jeden z typů posedů) zapalovat. Po založení požáru vždycky popojel do bezpečné vzdálenosti a sledoval dění,“ dodal Kočí.

Požáry se vyskytovaly nepravidelně. „Stalo se, že hořely tři posedy během dvou dnů, pak se týden nic nedělo. Z toho, co víme, tak zakládal požáry v době, kdy měl volno v práci,“ doplnil kriminalista. Obviněného už dříve policie prověřovala kvůli požáru pneumatik na Mělnicku.

Policisté prověřovali i možnost, zda muž nestojí i za sérií požárů stohů na Litoměřicku, ke kterým došlo před několika lety. To ale obviněný odmítl.