Pokračování kauzy lehkých topných olejů. Jiří Večeř u soudu odmítá vinu za další dvě vraždy

Na svobodě strávil pouhých 13 dnů. Loni v dubnu ho zadrželi kvůli dalším dvěma vraždám. Víc než 20 let stará kauza lehkých topných olejů se opět vrátila k soudu.

Podle obžaloby třiapadesátiletý Jiří Večeř organizoval i vraždy, které se staly ve Zlíně a Uherském Hradišti. Oběti byly také zapleteny do obchodů s lehkými topnými oleji. Večeř stojí před soudem kvůli vraždě zlínského podnikatele Miroslava Kovaříka a Františka Blažíčka. Kovařík zemřel 12. května 1995 při explozi auta s nastraženou náloží. Večeř podle obžaloby dodal nástražný systém, který do auta instaloval jím domluvený člověk. Podnikatele Blažíčka zastřelila 23. května také osoba, kterou měl najmout Večeř.

Jiří Večeř může dostat až vyjímečný trest - doživotí

V případě uznání viny mu podle starého trestního zákona hrozí až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí.

Večeř byl zadržen loni v dubnu měsíc před tím, než by byly obě vraždy promlčeny. Na jeho odhalení se podílel tým Tempus, který vyšetřuje letité neobjasněné kauzy.

  •  
  • V roce 2001 byl Jiří Večeř odsouzen na 12 let

    -  za organizování vraždy obchodníka s LTO Lubomíra Holého

     -  za přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha

     -  za nedovolené ozbrojování

    V dubnu 2014 uložil olomoucký vrchní soud Večeřovi souhrnný trest 14 let.

    Ke 12 letům přidal 2 roky za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého také z roku 1995. Lehký byl zapojen do rozsáhlých nelegálních obchodů s LTO, při nichž stát přišel v 90. letech na neuhrazených daních o miliardy korun.

    Večeř byl loni na konci března podmíněně propuštěn, protože si většinu trestu odpykal

     

  •