Brdy už nejsou vojenské, předání zpečetila slavnost v Jincích

Armáda nejenom fakticky, ale také symbolicky vyklidila Brdy. Slavnostně předala kontrolu nad někdejším vojenským újezdem správě nově vzniklé chráněné krajinné oblasti. K turistům zatím ale nová CHKO příliš pohostinná není. Klub českých turistů začne vytvářet značení pro pěší i cyklisty až na jaře, vojáci navíc ještě pokračují s pyrotechnickou očistou. Na nebezpečná místa je proto stále zakázán vstup. Navíc nově nemohou místní obyvatelé vjíždět na silničky v Brdech.

Veřejnosti je zatím přístupná zhruba třetina bývalého vojenského újezdu Brdy. Zbytek území je zatím příliš zamořen a čeká ho pyrotechnické čištění. Do zpřístupněné části mohou lidé od 1. ledna, až po dvou týdnech ale přichází řada na slavnostní předání území.

Ministři obrany a životního prostředí jako reprezentanti armády a správy CHKO si dopoledne v Jincích symbolicky předali bývalý vojenský újezd, poté se vydali na jeho prohlídku. Ukončili ji na loveckém zámečku Tři trubky, který se v budoucnu má stát turistickým srdcem Brd. Tam také ředitelé Agentury ochrany přírody a krajiny a Vojenský lesů a statků podepsali dohodu o spolupráci.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) potom předal šéfovi resortu životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) figurku patrona Brd skřítka Fabiána. Brabec očekává, že spolupráce s ním bude úspěšná. „Slibujeme, že se budeme s Fabiánem dohadovat minimálně tak úspěšně, jako se to dařilo 90 let armádě a ministerstvu obrany,“ řekl.

Brdy
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Místní řidiči do CHKO nemohou

Kolona aut, která vezla ministry, byla výjimečná tím, že do CHKO Brdy vůbec vjela. Od vyhlášení chráněné oblasti je na místní silničky zakázán vjezd. Je to špatná zpráva pro místní obyvatele, kteří přes někdejší vojenský újezd projížděli. Naděžda Rydrchová, která bydlí v Zaječově, ale pracuje v Jincích, tak cestuje dvakrát delší dobu.

Vojenské lesy a statky začnou brzy vydávat povolení k vjezdu, místní je ale zřejmě nedostanou. Nebudou totiž určena k tomu, aby lidé přes Brdy běžně projížděli. „Výjimku dostane ten, který k tomu má závažný důvod. To znamená například vědecká činnost v rámci újezdu, výkon prací pro nás nebo pro armádu,“ uvedl ředitel Vojenských lesů a statků Josef Vojáček. Podle ministra Richarda Brabce je zakázán vjezd na silničky v bývalém vojenském újezdu kvůli ochraně přírody. „Cílem je, aby území, příroda a její ochrana co nejdéle vydržela,“ řekl.

Přístupná je zatím třetina území, ve zbytku není bezpečno

V nové CHKO Brdy zatím není turistické značení a klub turistů i armáda doporučují návštěvníkům, aby se drželi silniček, které se oblastí vinou. Zejména by turisté neměli vstupovat do míst, která jsou označena jako nepřístupná. Zatím je neprozkoumali pyrotechnici, není proto vyloučeno, že se v lesích skrývá nevybuchlá munice. Ministr obrany Martin Stropnický ujistil, že kdyby se do zakázaných míst někdo zatoulal, nešlápne na minu. Mohou tam však být například nevybuchlé granáty.

Ministr životního prostředí Richard Brabec upřesnil, že pyrotechnická očista území bude pokračovat ještě dva roky. Poté by již měla chráněná krajinná oblast sloužit turistům takřka beze zbytku. Několik lokalit si však armáda ponechává, nebude možné vstoupit například do oblasti posádkového cvičiště mezi obcemi Jince, Zaječov a Obecnice na ploše zhruba 50 kilometrů čtverečních.

Značení vznikne na jaře

Značení, které pěší turisty zavede do bezpečných míst i mimo stávající zpevněné cesty, začne KČT vytvářet na jaře. Jako první by měly na řadu přijít trasy na okraji otevřeného území – k Padrťským rybníkům nebo na Třemošnou. Potom se bude značení rozšiřovat. „Jak bude armáda čistit území bývalého vojenského újezdu, tak tam budeme malovat turistické značky,“ nastínil již dříve předseda rady značení KČT Karel Markvart. Podle ministra Brabce mají v příštích dvou letech v Brdech vzniknout také naučné stezky.