Inspekce kontrolovala pyrotechniku. Objevila stovky nebezpečných třaskavin

Na prodej pyrotechniky se zaměřili pracovníci České obchodní inspekce (ČOI). S kontrolami začali už před Vánocemi, zamířili na asijskou tržnici v Hatích na Znojemsku. Po krátké prohlídce stánků objevili sedm set kusů nepovolených třaskavin.

Trhovci se ke svému zboží po příjezdu inspekce nehlásili. Jeden z nich dokonce utekl. Na pyrotechnice nejčastěji chyběly ceny nebo český návod a kontrolorům se nezamlouval ani způsob skladování. „Navíc je to vlhké, podmínky pro skladování jsou špatné," uvedl ředitel kontroly ČOI Brno Aleš Havíř. Vlhkost totiž zvyšuje nebezpečnost výbušnin.

Na stáncích se mohou prodávat pouze třaskaviny kategorie jedna. Mezi ně patří bouchací kuličky nebo fontány. Stoly v Hatích se ale prohýbaly pod pyrotechnikou 2. a 3. třídy. „Pyrotechnika třetí třídy se nesmí na trzích prodávat, kontroluje ji úřad pro zkoušení zbraní a střeliva," upozornil Havíř. Takové zboží objevila inspekce ve třech stáncích.

Třaskaviny druhé až čtvrté kategorie mohou obchodníci prodávat pouze v kamenných obchodech. Druhou kategorii od 18 let, třetí od 21 let a čtvrtou dokonce jen s povolením.

Kontroly pyrotechniky (zdroj: ČT24)

Pyrotechniku inspektoři odvézt nemohou

Po odhalení nepovolené zábavní pyrotechniky na stáních ji ale inspektoři odvézt nemohou. „Můžeme provozovnu uzavřít, což jde u stánků těžko. Takže jen zakážeme prodej a samozřejmě uložíme pokutu za to, že prodejce zboží skladoval, kde neměl,“ vysvětlil Havíř. Pokuta bude řádově desítky tisíc korun.

V roce 2006 přitom vznikla škoda 40 milionů, právě když v Hatích na Znojemsku začalo kvůli zábavní pyrotechnice hořet. A ani dnes na podobnou situaci trhovci vybaveni nebyli. Hasící přístroj přinesli z auta až na vyžádání inspekce.