Popelnice na papír a plast zdarma. Telč chce obyvatele naučit třídit

Odpadová revoluce čeká od začátku nového roku obyvatele Telče. Město totiž přebírá svoz odpadů do svých rukou a chce lidi naučit více třídit. Každá rodina proto dostane zadarmo kontejnery na papír a plasty. Radnice je tento týden začala vydávat.

Celkem čtrnáct tisíc popelnic na papír a plasty rozdá vedení města mezi deset tisíc obyvatel. Jedním z nich je Miroslav Krolák, který si přišel pro nové nádoby na odpad mezi prvními. Vzal si ale pouze na plast, modrý na papír prý nepotřebuje. „Papír sbíráme do školy pro dcerku,“ vysvětlil Krolák, který s celou rodinou třídí už delší dobu.

Na důkladné třídění spoléhá také radnice. S novými popelnicemi se mění i systém odvozu odpadu. Od Nového roku se budou vyvážet jen jednou za dva týdny. „Z důvodů kvalitního vytřídění u občanů je vyzkoušeno, že čtrnáctidenní svoz komunálního odpadu stačí,“ potvrdil místostarosta obce Pavel Komín (KDU-ČSL).

Telč mění systém svozu odpadu (zdroj: ČT24)

Do konce roku musí město vyřešit ještě problém spojený s popelářským autem. To stávající totiž neprojede jedinou branou na historické náměstí. „Nechte se překvapit, máme už vymyšlené řešení,“ naznačil Komín.

Telč se inspirovala Mikulovem

Telč se inspirovala systémem třídění odpadu, který už tři roky funguje v Mikulově. „Město díky tomu ročně ušetří 800 000 korun,“ řekla místostarostka Mikulova Marie Leskovjanová (nez.). Ušetřit mohou díky třídění i sami lidé - ročně až 250 korun ze základního šestisetkorunového poplatku. I proto je Mikulov už dva roky po sobě nejlépe třídícím městem na jižní Moravě. A podobného výsledku by teď chtěla na Vysočině dosáhnout i Telč.