Dolínek: K výměně ředitele pražského dopravního podniku teď nikdo nemá mandát

K výměně generálního ředitele pražského dopravního podniku Jaroslava Ďuriše nyní v Praze nemá nikdo politický mandát. S narážkou na rozpadlou koalici to v pondělí řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). S vnitřním fungováním firmy spokojen není. „Náprava je ale možná,“ uvedl. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se po téměř roce vlády rozpadla na konci října. Novou koalici se dosud sestavit nepodařilo.

Odchod ředitele největší městské společnosti v ČR si přeje primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Poprvé se o tom zmínila v září, kdy Ďuriše kritizovala mimo jiné kvůli finančním nárokům podniku vůči městu. Ďuriš, který v čele firmy stojí od října 2013, kritiku odmítl.

Hospodaření podniku vloni skončilo se ziskem 316 milionů korun. Na jízdném firma utržila téměř 4,4 miliardy korun. Přepravila více než 1,16 miliardy cestujících. Od města dostala loni i letos více než 11,5 miliardy korun. Příští rok by podnik měl podle návrhu rozpočtu získat přes 12 miliard.

Dopravní podnik, který zaměstnává víc než 10 tisíc lidí, ekonomicky tíží řada nevýhodných smluv z minulosti. Potýká se mimo jiné s kontraktem na dodávku tramvají za zhruba 19 miliard korun. Po nedávno dostavěném prodloužení metra A, které provázely potíže, jej čeká stavba nové linky metra D. Náklady budou kolem 50 miliard korun.