Končí opravy baziliky na Velehradu. Zbývá osadit sochy svatých

Skončila další část oprav velehradské baziliky. Nově jsou zrekonstruované boční kaple nebo chórové lavice. Právě ukončený projekt Barokní Velehrad navázal na loni dokončený plán úprav. Díky nim jsou završeny opravy areálu baziliky, které farnost začala před deseti lety.

Rekonstrukce čtrnácti barokních kaplí uzavřela další kapitolu oprav velehradského areálu. Tři z nich byly v havarijním stavu. „Odpadávali štuky, takže nezbývalo nic jiného, než restaurovat těchto třináct kaplí a ještě tři v oltářním prostoru," uvedl už dříve technický manažer celé obnovy Josef Homoláč. Ve dvou postranních kaplích se restaurátorům podařilo objevit původní freskovou výzdobu z konce 17. století.

V rámci projektu za více než 75 milionů korun prošly jedinečnou obnovou také cenné chórové lavice ze 17. století. „Opravila se i Královská kaple, kaple Panny Marie – Matky jednoty křesťanů, dvě kaple vedle oltáře, sv. Ignáce a Božského srdce, a také sakristie,“ řekl tamní farář Petr Přádka. Naopak zcela hotové ještě nejsou sochy svatých, které se budou osazovat až za dva týdny.

Rekonstrukce Velehradu se chýlí ke konci (zdroj: ČT24)

Na baziliku navazuje Stojanovo gymnázium, kde odborníci restaurovali refektář, Zimní sál, schodiště a křížovou chodbu. Opravena byla také kaple sv. Vendelína a stavbaři upravili i vstupní prostor do areálu. „Času bylo hodně málo, pouze necelý rok na realizaci. V bazilice a v gymnáziu bylo kolem 60 až 70 restaurátorů,“ okomentoval náročnost Přádka.

Velký rozdíl je viditelný v bazilice Nanebevstoupení Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje. Ta byla rekonstruována v minulé etapě oprav za více než 332 milionů korun. Letošní i loňský projekt byl podpořen evropskými fondy.

Náročnou rekonstrukci započala farnost po dvouleté přípravě v roce 2005. Jako první se zásadních změn dočkaly obě šedesátimetrové věže na hlavní lodi baziliky, které na obnovu čekaly 105 let. Opraveny byly také střechy, dále pak ubytovací, stravovací a sociální zázemí a zprovoznění se dočkala i budova fary. Tyto opravy stály kolem 40 milionů korun.

Díky projektům byla postavena i komunikace, která propojila současnou růžencovou cestu od Starého Města s areálem baziliky. Olomoucké arcibiskupství, jemuž patří okolní pozemky, by podle velehradského faráře chtělo ještě opravit ohradní zeď kolem areálu. V budoucnu by pak na ploše za kostelíkem Cyrilka mohla vzniknout odpočinková zóna, případně parkoviště.