Po dvaceti letech dohadů odblokováno: V Českém Krumlově bude nové "otáčko"

Události v regionech: UNESCO nebude blokovat nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

UNESCO nebude blokovat soutěž na novou podobu otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Komise ji vyhlásí na začátku příštího roku. Po jednání s ředitelkou této organizace v Paříži to oznámil ministr kultury Daniel Herman. Soutěž nabrala zpoždění, českobudějovická radnice ji měla vyhlásit už na jaře. UNESCO teď pošle do komise zástupce, kteří na průběh budou dohlížet.

Po dvou desetiletích dohadů jde o dílčí posun, shodují se památkáři i divadelníci. Podle ministra Hermana teď nic nebrání vyhlášení soutěže na točnu novou. Obě strany sporu začnou hledat řešení už nad konkrétními návrhy architektů.

„Už neřešíme otázku, že to tam nemůže být. Ale jde o to, aby to mělo co nejlepší podobu,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Komise UNESCO doporučila umístit scénu mimo zámecký areál, ale je pro ni přijatelné i řešení s hledištěm uvnitř zahrady. Architekti proto ve svých plánech umístí točnu v zahradě i za zámeckou zdí.

Rusalka
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

„Začátkem nebo v prvním čtvrtletí příštího roku bychom soutěž mohli konečně vyhlásit,“ konstatoval náměstek primátora Českých Budějovic Jaromír Talíř (KDU-ČSL). Dodal ale, že už v tuto chvíli je harmonogram opožděný: „Kdyby šlo všechno ideálně, mohli jsme touto dobou vybírat projekt,“ řekl Talíř.

Konstrukci půjde rozebírat

Projekt počítá s tím, že pevnou konstrukci nahradí demontovatelná. Bude stát až 200 milionů korun.  České Budějovice, které točnu vlastní, předkládají žádost o dotaci na projekt do operačního programu IROP.

„Posun spočívá v tom, že poprvé v celé historii ministerstvo kultury jedná přímo s kompetentními lidmi z UNESCO,“ komentoval aktuální vývoj ředitel Národního památkového ústavu České Budějovice Petr Pavelec.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově
Zdroj: Jan Černý/ČTK

Stará točna má v zahradě jisté ještě dvě sezony. Nájemní smlouva vyprší na konci roku 2017. „Nemohu vyloučit, že budeme žádat i nějaké prodloužení,“ dodal ministr kultury.

55 tisíc diváků za letošní sezonu

Hercům dohady v zákulisí nevadí. Točnu dosud nikdo nedokázal zastavit, proto dál baví tisíce návštěvníků. Letošní sezona patřila k rekordním. Návštěvnost byla podle ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka kolem 55 tisíc diváků.

Zatímco architektonická soutěž se teprve chystá, v divadle se už prodávají lístky na příští sezonu před točnou. Zájem o ně je opět mimořádný.

  • Státní hrad a zámek Český Krumlov, v jehož areálu se točna nachází, patří spolu s centrem města od roku 1992 na seznam světových kulturních památek UNESCO. Památkáři řadu let usilovali o odstranění otáčivého hlediště ze zahrady. Někdejší vedení ministerstva kultury UNESCO původně slíbilo, že do roku 2015 bude točna odstraněna.
  • Svá představení na této scéně před otáčivým hledištěm každý rok v letních měsících hraje Jihočeské divadlo. Za 55 let viděly inscenace z otáčivého hlediště více než dva miliony diváků.