Chátrající novomlýnský kostel dostane novou střechu

Kostel svatého Linharta, který stojí na ostrově uprostřed novomlýnských nádrží, se po letech dočká opravy. Zatím dostane alespoň novou střechu. Obec Pasohlávky, které stavba patří, na ni vyčlenila 150 tisíc korun. Miliony na celkovou rekonstrukci, kterou novogotická památka nutně potřebuje, ale stále chybí.

„Nejdřív je potřeba opravit střechu, ve které jsou díry, a do kostela zatéká. Dál bude potřeba udělat statické posouzení a po poradě s památkáři zakonzervovat kostel tak, aby zůstaly zachovány původní slohy,“ popsal zastupitel obce Pasohlávky Tomáš Ingr (Moravané).

Naposledy se kostel opravoval před osmi lety. Nyní už je v dezolátním stavu. V první fázi dají Pasohlávky ze svého rozpočtu 150 tisíc korun, které pokryjí opravu střechy. Na rekonstrukci kostela je vypsaná i sbírka, lidé zatím přispěli necelých 20 tisíc korun.

Plán obce je zachovat kostel na další desítky až stovky let. A pokud možno ho i zpřístupnit. „Byl by to řízený vstup, vždy po skupinách s průvodcem. Uvnitř kostela by byla expozice a chtěli bychom zpřístupnit i věž jako vyhlídku," dodal Ingr.

Bez komentáře: Mušovský kostel svatého Linharta (zdroj: ČT24)

Plány obce se ale možná střetnou s ochranou přírody. Už nyní je náročné získat povolení ke vstupu na ostrov, na něm kostel sv. Linharta stojí. Leží totiž v srdci jedné z nejvýznamnějších ptačích oblastí v Česku.

„Kostel je nepochybně významná památka. Jde o to najít nějaký kompromis na provedení oprav, hlavně co se týče období. Se zpřístupněním je to složitější, nejsem toho moc velkým příznivcem, protože požadavek na zpřístupnění je celoroční a pohyb lidí tam není žádoucí,“ řekl předseda České společnosti ornitologické David Horal.

Jestli budou loďkou na ostrov jezdit po dělnících i turisté je ale otázka budoucnosti. Aby kostel vypadal skutečně důstojně, potřeboval by celkovou rekonstrukci zhruba za 15 milionů korun, které nyní Pasohlávky nemají.

  • Kostel sv. Linharta vznikl před polovinou 13. století v souvislosti se založením obce Mušov.
  • Původní kostel měl o polovinu menší půdorys než dnes. K jeho zvětšení došlo při gotické přestavbě – nová loď byla rozšířena a starý presbytář nahradilo prostorné kněžiště.
  • Kostel se stal cílem poutníků putujících ke svatému Linhartovi, patronovi vězňů a zločinců. Tradice se zachovala až do poloviny 17. století. Za třicetileté války zanikly poutě a zdejší fara byla přičleněna k obci Perná.
  • Ve 2. polovině 18. století se kostel dočkal další přestavby, tentokrát barokní. Největší změnou byla výstavba nové severní věže, která nahradila původní románskou. Poslední výraznou změnou vzhledu prošel kostel na počátku minulého století, kdy získal novogotickou podobu.
  • Po vzniku vodního díla Nové Mlýny a zatopení obce Mušov zůstal z původní vesnice pouze kostel, který stával na kopci nad obcí.