Brno koupí většinový podíl akcií Veletrhů Brno

Brněnské veletrhy z ptačího pohledu (zdroj: ČT24)

Město Brno koupí 61 procent akcií brněnských veletrhů (BVV). Na transakci se dohodl s Messe Düsseldorf primátor Petr  Vokřál (ANO). Dohodu projednají příští týden i radní. Cenu pak zveřejní v úterý. Bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD) uvedl, že by se mohla pohybovat okolo 770 milionů korun. Jednání o odkupu německého podílu začala na jaře letošního roku.

Dosud Brno vlastnilo v akciové společnosti BVV 34 procent. Proto mělo na odkup podílu německé skupiny Messe Düsseldorf předkupní právo. Firma oznámila prodej svých akcií už v roce 2012. Záměr je koupit posvětilo o pár měsíců později brněnské zastupitelstvo. 

To nyní budou také hlasovat o koupi podílu. Velká část opozice s ní souhlasí. Předtím než ale zvednou ruku pro, tak chtějí znát důležité odpovědi. „Co bude s veletrhy město do budoucna dělat? Druhá otázka je, za kolik jsou veletrhy k mání? A třetí otázka je kde se ty peníze vezmou?“ shrnul hlavní dotazy opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD).  

Opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD) o koupi akcií BVV (zdroj: ČT24)

K prodeji je pouze celý balík 61 procent akcií, takže město musí nakoupit mnohonásobně více, i když by magistrátu k získání většinového podílu stačilo dokoupit jen 17 procent. Německý vlastník navíc požaduje okamžité splacení půlmiliardové půjčky, kterou Veletrhům poskytl.

Přesná částka zatím známá není. Měla by ale být příští úterý, kdy dohodu posvětí radní. Bude se ale jednat o částku v řádech stovek milionů korun. V minulosti se spekulovalo o čáskách od 150 milionů korun až po miliardu.
Ondřej Schneider
redaktor ČT Brno

Po posledním jednání primátor v září řekl, že doufá, že cena nebude vyšší než 700 milionů.  „V úterý budeme schvalovat, jestli předložíme tento záměr zastupitelstvu a samozřejmě v tomto materiálu už se o této ceně hovoří, ale já bych, když dovolíte to přenechal potom na tiskovou konferenci po radě města Brna," okomentoval situaci primátor Vokřál. 

Hradit se bude částečně z rozpočtu Brna a částečně z úvěru samotných veletrhů. Při jednání o ceně je hlavní takzvaná podřízená půjčka. Německá skupina už dříve veletrhům půjčila asi 385 milionů, a nyní je požaduje prodávající zpět. Po dokončení obchodu se město stane majoritním vlastníkem výstavní společnosti a bude mít v držení 95 procent akcií.

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) hovoří o koupi BVV (zdroj: ČT24)

V případě úspěšné koupi chce Brno na výstavišti veletrhy zachovat. Zároveň ale plánuje areál víc otevřít i jiným aktivitám. Volné plochy nabídne ke kulturním a sportovním akcím a část prostor by mohl využít třeba dopravní podnik.

BVV byly dříve ve velké ztrátě

Veletrhy Brno se v minulých letech potýkaly s dopady hospodářské krize, v letech 2009 a 2010 byly ve ztrátě a musely některé veletrhy rušit. Na začátku roku firma prezentovala studii, podle které se jí daří po předchozím propadu mírně vydělávat, zejména díky maximální vytíženosti celého rozsáhlého areálu výstaviště. „Hospodaření jsme vyhodnotili jako stabilizované. Společnost je připravena na ekonomické oživení," řekl už dříve analytik společnosti Cyrrus Karel Potměšil.

Nedávno se podobná koupě odehrála i v Poznani. Tam město drželo 40 procent akcií MTP (Mezinárodní veletrhy Poznaň), zbývající část státní pokladna. Původně ministerstvofinancí uvažovalo o privatizaci, s tím ale nesouhlasila Poznaň jako menšinový vlastník. Nakonec jej ministerstvo městu bezplatně předalo.