Ostravská zoo musela utratit kvůli nemoci zasloužilého sloního samce

Chovatelé slonů v ostravské zoologické zahradě museli utratit devětadvacetiletého slona indického Calvina. Udělal se mu rozsáhlý absces na noze, který se nepodařilo vyléčit. Byl to jediný samec tamního stáda a zploditel čtrnácti mláďat, z nichž jedenáct přežilo, mezi nimi samičky Rashmi a Sumitra, které jsou chloubou ostravské zahrady. Patřil k nejplodnějším samcům chovaným v zajetí v Evropě.

Mluvčí zahrady Šárka Nováková uvedla, že stav slona byl velmi vážný a šance na uzdravení žádná. „Po konzultaci s kolegy ze zahraničí jsme se rozhodli pro eutanázii,“ potvrdila Nováková.

Slon si nechtěl nechat zánět ošetřit

Slon trpěl na následky infekce neštovic, kterou prodělal v mládí. Nemoc způsobuje odvápnění, což se u něho projevilo zakřivením levé přední nohy. „S věkem se deformace zhoršovala a nutila Calvina více zatěžovat pravou přední nohu. Na přetěžované končetině se vytvořil velký absces, který si odmítal nechat ošetřit,“ líčila Nováková.

Na konci srpna ošetřovatelé slona uspali a ošetřili v narkóze. „Přes veškerou nákladnou a složitou léčbu, která trvala ještě dva měsíce, se nohu nepodařilo zachránit, absces se dále rozšiřoval,“ uvedla.

Část ostravského sloního stáda ve výběhu
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Vedení zahrady chce pořídit nového sloního samce. „Ostravský sloninec je postaven jako chovné zařízení, takže o získání nového samce rozhodně budeme usilovat. Nějaký čas to ale určitě potvrdá,“ uvedla Nováková.

Zahrada chce získat nového samce

Calvin byl ohleduplný, nebyl agresivní k samicím ani mláďatům, což je prý výjimečné. Ve volné přírodě samci žijí odděleně. I v zoologických zahradách musí být kvůli agresivitě často drženi zvlášť a k samicím se připouštějí pouze na páření.

Ostravské sloní stádo má nyní pět členů - samé samice. Nejstarší Susella má padesát čtyři let a říkají se jí sloní babička. Nejmladší Sumitra, která se narodila loni v únoru, je potenciálně ohrožená vážnými infekčními nemocemi, protože nepila mateřské mléko a nebude mít kvůli tomu dostatečnou imunitu. Tříletá Rashmi je prvním odchovaným sloním mládětem v Česku. Obě zplodil právě Calvin.

Nejmladší ostravské sloní mládě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK