Padělané oblečení může do dětských domovů. Musí mu ale odstranit značku

Zabavené oblečení padělaných značek doteď většinou končilo ve spalovnách. Díky spolupráci České obchodní inspekce a humanitárních organizací se ale stále častěji objevuje například v dětských domovech. Podmínkou pro jeho další využití je odstranění neoprávněně užitého loga.

„Pokud skončí zákonné lhůty a zboží opravdu propadne, likviduje se a vozí do spalovny. Tak jak to leží, určitě jej věnovat nemůžeme. Určitá možnost tu ale je, a to věnovat zboží za účelem humanity,“ popsal praxi ředitel České obchodní inspekce Brno (ČOI) Karel Havlíček.

O upravené padělané výrobky se ale musí někdo sám přihlásit. ČOI nicméně nemá žádný nabídkový portál, ani sama humanitární organizace potenciální zájemce neoslovuje. Jen loni přitom inspekce zabavila více než 65 tisíc padělaných kusů oblečení. Na charitu byla věnovaná ani ne tisícovka. Zbytek se zlikvidoval.

Domovy ušetří desítky tisíc

Při rozhodování, které zboží je ještě možné dále použít, tak nerozhoduje ani velikost, ani barva, ale to, jak pečlivě je přišitá nebo přilepená značka. „U některých výrobků to jde krásně sundat. Odstraňovali už jsme to ale i ředidlem,“ vysvětlila hlavní účetní výchovného ústavu Podbořany Hana Kotěborská.

Oblečení, ze kterého nejde značka odstranit, končí na jedné hromadě, zbytek v taškách na druhé. „Když si spočítáme, že máme čtyřicet kluků a ti mají nárok na dvě trika, dvoje kalhoty a dvě bundy ročně, tak ušetříme hodně peněz. Okolo sto tisíc korun určitě,“ tvrdí Kotěborská.

Odstraněné cedulky a značky neskončí v koši, ale v rukou inspektorů, kteří si je vyzvednou a už neznačkové oblečení překontrolují.