Vítejte v 50. letech: V Jáchymově mají repliku komunistického pracovního lágru

Události v regionech: Replika komunistického lágru z 50. let (zdroj: ČT24)

V Jáchymově na Karlovarsku dokončili stavbu repliky komunistického pracovního tábora. Má připomínat místo, kde tisíce politických vězňů musely dobývat uran. Většina z nich za to zaplatila svým životem. Naučná stezka je přístupná celoročně.

Stavbu několika částí komunistického pracovního tábora dokončili za evropské peníze u bývalé průzkumné uranové štoly. Jak říká ředitel Muzea Sokolov Michael Rund, smyslem je připomínat hlavně mladé generaci, že v 50. letech byl Jáchymov zamřížovaným městem.

Na Jáchymovsku bylo tehdy patnáct pracovních táborů. Převážně političtí vězni z nich každý den docházeli na těžkou práci do dolů. V podzemí dobývali uranovou rudu, která se vyvážela do Sovětského svazu.

Protože se ale ani jeden z původních táborů nedochoval, vznikla replika částečně podle starých fotek a také podle lágru Vojna u Příbrami. To je jediné místo v Česku, kde původní komunistický pracovní tábor stále stojí.

Základem jáchymovské repliky jsou strážní věže, ploty z ostnatých drátů nebo lágrový domek.

Ze strážních věží hlídali dozorci koridory okolo tábora. Ty byly dvojité, z ostnatého drátu, prostor byl osvětlený a uprostřed měly pískový pruh, kde se na vězně střílelo bez výstrahy.

Sokolovské muzeum obnovilo i takzvané mauthausenské schody, po kterých vězni denně chodili z ubytovacího tábora pracovat do dolu. Schodů bylo původně 260 a překonávaly výškový rozdíl 60 metrů.

K vidění bude i podzemní korekce

V jáchymovské táboře Svornost bylo vězněno 700 lidí. Letos v květnu na jeho místě archeologové objevili velmi zachovalou podzemní celu, takzvanou korekci. I do ní se můžou návštěvníci podívat. Říkalo se jí také díra nebo samotka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Těžkou práci, ale i podmínky v dolech a táborech přibližuje seriál České televize Zdivočelá země. Nechybí v něm ani drsné metody, které používali bachaři v 50. letech.

Podle historiků prošlo komunistickými tábory nedobrovolně na 70 tisíc lidí. Většina z nich byla odsouzená za velezradu. 

Naučná stezka Jáchymovské peklo

Osudy lidí, kteří prošli pracovními tábory, přibližuje právě zrekonstruovaná naučná stezka Jáchymovské peklo. Je dlouhá 7 kilometrů a podrobné informace na ní návštěvníci získají i z nových informačních tabulí. Na těch jsou i takzvané QR kódy, které tam umístilo sokolovské muzeum v rámci geoparku. Když návštěvníci přiloží ke kódu chytrý telefon, můžou si přečíst text s dalšími informacemi.

Stezka je přístupná celoročně a vstupné se na ní nevybírá. Od jara do podzimu je pro turisty otevřená i Štola číslo jedna. Za hodinovou prohlídku i s průvodkyní se platí 50 korun.