Končí výzva na kotlíkové dotace. Domkařům v Ostravě přispěje i kraj a město

Posledním zářijovým dnem končí možnost krajů požádat pro své obyvatele o dotace na výměnu starých kotlů za nové. Peníze z Evropské unie rozděluje ministerstvo životního prostředí. V první vlně jde o tři miliardy. Největší zájem je ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, kde kotlíkové dotace v roce 2012 začaly.

Do Moravskoslezského kraje by mělo jít v první vlně téměř 470 milionů. Výše dotace se bude pohybovat mezi sedmdesáti a pětaosmdesáti procenty z ceny kotle. Nemusí se jednat jen o nízkoemisní kotle na pevná paliva, ale také o kotle plynové či tepelná čerpadla. Výše podpory bude odstupňována podle typu kotle, například v případě využívání biomasy je nejvyšší. Pětiprocentní výhodu budou mít obyvatelé oblastí, kde jsou překračovány limity znečištění ovzduší. Maximální částka, jakou mohou majitelé domků získat, je 127 500 korun.

V Ostravě je šance získat i stoprocentní dotaci

Domkaři z Ostravy mohou ale obdržet i stoprocentní náhradu. Pět procent z pořizovací ceny kotle jim chce přidat Moravskoslezský kraj, deset procent i město Ostrava. Shodli se na tom radní, záměr musí ještě schválit zastupitelstvo. „Jsme si vědomi, že lokální topeniště jsou významným zdrojem znečištění. Chceme proto motivovat obyvatele k urychlené výměně kotlů,“ uvedl primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

Výměnu kotlů povzbuzují dalšími dotacemi i jiné radnice. Například v Klimkovicích, kde už má nové vytápění polovina obyvatel, hodlá radnice žadatelům přispět patnáci tisíci korunami. Místostarosta Jakub Uncka si však myslí, že zájem nebude moc velký. „Tentokrát to bude složitější, protože kotel už nestojí devadesát tisíc, ale i s instalací a dalšími věcmi se cena pohybuje kolem dvou set tisíc, což je pro mnoho lidí příliš mnoho,“ obává se Uncka. 

Rozdělování peněz by mohlo začít ještě letos

Rozdělování dotací konkrétním žadatelům by mohlo začít na podzim.  „Předpokládám, že by to mohlo být v průběhu listopadu, nejpozději však v prosinci,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Daniel Havlík z ČSSD.

Ministerstvo chce v první vlně rozdělit tři miliardy korun. Peníze by měly stačit na výměnu kotlů pro dvacet tisíc domkařů. Do roku 2020 by měly následovat další dvě výzvy na stejnou částku. Celkem by dotace ve výši devět miliard měly pokrýt přechod na ekologické vytápění pro osmdesát tisíc domácností. Podle odhadu ministerstva životního prostředí je však potřeba v celé zemi vyměnit celkem 350 tisíc kotlů.

Do špatně izolovaného domu dotace nepůjde

Česká republika se dlouhodobě potýká se znečištěným ovzduším. Hlavně na Ostravsku a Ústecku jsou pravidelně překračovány povolené limity a Česko kvůli tomu čelí kritice Evropské komise. Z lokálních topenišť pochází podle ministerstva až 90 procent emisí karcinogenního benzo(a)pyernu a téměř 40 procent emisí prachu. „Na celkovém znečištění ovzduší polétavým prachem se lokální topeniště podílejí 38 procenty,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Oproti předchozím rokům, kdy podmínky dotací na kotle určoval stát a kraj, se musí žadatelé přizpůsobit evropským požadavkům. A podmínkou Evropské komise je, aby domy příjemců splňovaly takzvanou energetickou účinnost. „Pokud nebude v energetickém průkazu budovy vyznačena minimálně třída C, bude nutné s výměnou kotle provést například izolaci oken, zateplení stropu, sklepa nebo půdy,“ doplnil Brabec. Na to mohou lidé čerpat z dotace až dvacet tisíc korun.

  • Do roku 2020 rozdělí ministerstvo do krajů ve třech vlnách 9 miliard korun. Stačit by měly pro výměnu starých kotlů za nízkoemisní pro až 80 tisíc domácností.
  • Státní podpora dosáhne maximálně 85 procent z pořizovací ceny nového kotle - nejvýše 127,5 tisíce korun.  Podmínkou je nízkoemisní zařízení i energetická účinnost vytápěného domu. Pětiprocentní výhodu budou mít lidé z lokalit, kde jsou překračovány limity znečištění ovzduší.
  • První kotlíková dotace byla vyhlášena 1. února 2012 v Moravskoslezském kraji. Lidé o ni projevili hned první den obrovský zájem. Deset milionů dal kraj, deset ministerstvo.
  • Lokální topeniště se podle ministerstva životního prostředí podílí na celkovém znečištění ovzduší v zemi 38 procenty.

Na kotlíkové dotace naváže program Nová zelená úsporám. Ten umožní získat další podporu na zateplení domu nebo pořízení nového tepelného zdroje. Ministerstvo také zpřísňuje podmínky pro vytápění domácností. Od roku 2022 nebude vůbec dovoleno topit ve starých kotlích první a druhé emisní třídy. Od roku 2014 budou na trhu povoleny jen kotle třetí a vyšší třídy, o čtyři roky později už jen zařízení čtvrté třídy. Ministerstvo  také  prosazuje, aby od roku 2017 byly možné kontroly domácností, které topí neekologicky.

Podle ministerstva životního prostředí mají o kotlíkové dotace zájem všechny kraje. Největší částku žádá Středočeský kraj. Poprvé se přihlásil i Kraj Vysočina, který chce 239 milionů na 1600 kotlů.