Úroda zeleniny je o desítky procent menší. Kvůli suchu

Zelináři hlásí ztráty kvůli suchu. Jihomoravský kraj je hned po severní Moravě nejpostiženějším regionem. Nejhůř na jihu Moravy dopadla cibule, brambory, dýně a zelí. Zemědělci u těchto plodin sklidí jen zlomek toho, co loni.

Bořitovský zemědělec Jaroslav Crhák se pustil do sklizně brambor. Co ale vyorává ze země, mu letos moc velkou radost nedělá. „Brambor je letos o polovinu méně než loni, oproti průměru je to pokles zhruba o třetinu. Hodně z nich je malých, těch v ideální velikosti je daleko méně,“ popsal sklizeň Crhák.

Brambory menší než tři a půl centimetru strojem propadnou a zůstanou na poli. „Ty už nejsou na nic, technikou je nesebereme. Jsou tak na zaorání,“ dodal pěstitel. Na svých dvaceti hektarech brambor odhaduje ztrátu až milion korun. Ještě hůř dopadlo zelí, kde jsou ztráty až 80 procent.

Zemědělec Jaroslav Crhák o letošní úrodě brambor (zdroj: ČT24)

Na vině je podle zemědělců sucho. To nepřálo třeba ani cibulím nebo dýním. Pěstitelka Lída Vita ze svého pole sklízela dvě tuny dýní, letos to bude jen desetina.

Problémy nejsou pouze na jihu Moravy, ale v celé republice. „Bilancovat budeme až na konci roku, ale těch zhruba třicet procent ztrát by mělo znamenat 600 až 700 milionů korun,“ vyčíslil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Sucho a špatná úroda se tak promítnou i do vyšší ceny, kterou budou zelináři ztráty kompenzovat. Ceny například na trzích v Brně jsou už nyní ve srovnání s loňským rokem až o třetinu vyšší.