Dialýza není překážkou. Pacienti létají do Japonska, kempují u moře

I přes velký zdravotní handicap mohou lidé docházející pravidelně na dialýzu cestovat. Pomáhá jim v tom síť dialyzačních středisek, které jim zajistí potřebnou návštěvu dialyzačního oddělení i v zahraničí. Lidé s vážným onemocněním ledvin se tak mohou vypravit do exotických míst - třeba Mexika nebo Japonska.

Čtyřicetiletý Petr Pavelčík z Vlčnova dojíždí třikrát týdně do nedaleké nemocnice na dialýzu kvůli nefunkčním ledvinám. Jedna návštěva mu zabere minimálně čtyři hodiny a při každé ztratí až kilogramy hmotnosti. Proto bývá často unavený.

Pavelčík je ale také vášnivý cestovatel a díky Centru prázdninových dialýz si mohl zajet i do zahraničí. „Dialýzu jsem absolvoval v Maďarsku, Německu, v Japonsku, na Slovensku a u nás,“ vyjmenoval návštívená místa Pavelčík. 

Místo jízdy sanitkou létá za oceán

V Česku při přepravě do nemocnice jezdí nejčastěji sanitkou. Zvládne ale i dlouhý let na druhý konec světa nebo kempování ve stanu u moře. Jen si vše musí pečlivěji naplánovat a promyslet. „Třeba dva měsíce předem se musí kontaktovat Centrum prázdninových dialýz, které zdarma zajistí dialýzu kdekoliv na světě,“ řekl Pavelčík. Podle ředitele centra Tomáše Carby není dosah služby omezený. „Dosud se to podařilo do 26 zemí na světě,“ potvrdil Carba. V zemích Evropské unie zákrok nemocnému hradí pojištění, jinde si pacient musí doplatit rozdíl u vyšší ceny.

Výjezdy pacientů za hranice vítají i lékaři. Každá změna ve stereotypu jim totiž pomáhá po psychické stránce. I když musí stále pečovat o své zdraví. „Mají omezený příjem tekutin, mnozí jsou omezováni v dietě, zejména stran draslíku, fosforu. My po nich chceme, i přitom cestování, aby svůj režim dodržovali,“ vysvětlil podmínku primář dialyzačního střediska nemocnice Uherské Hradiště Lubomír Strnadel. Právě na oddělení uherskohradišťské nemocnice dochází Pavelčík už desátým rokem.