Javoříčské jeskyně mají nové zázemí

Jeskynní správa zpřístupnila nový provozní areál Javoříčských jeskyní na Litovelsku, který vybudovala  za 18 milionů. Rozpadající se objekt z padesátých let nahradila nová budova s kanceláří, pokladnou, prodejnou suvenýrů, bufetem a nádvořím. Javoříčské jeskyně mají nejbohatší krápníkovou výzdobou v Česku a je to také největší zimoviště netopýrů v republice.

Stavební práce u vstupu do jeskyní probíhaly od dubna 2014. Starý provozní areál z roku 1954 nechala jeskynní správa zbourat. Nové zázemí je umístěno na stejném místě ve svahu nad jeskyní a vychází z historické podoby objektu.

Na první pohled to vypadá, že se tam mnoho nezměnilo. „Dodrželi jsme architektonický styl původní budovy. Její technický stav byl velmi špatný, byla porušena statika,“ řekl ředitel Správy jeskyní České republiky Jaroslav Hromas.

UVR Ostrava: Javoříčské jeskyně mají nové zázemí

Architekt využil i původní materiál, který zkombinoval s betonem, sklem a dřevem. „Použili jsme téměř všechen původní kámen,“ uvedl architekt stavby Radim Musil. Kromě moderního zázemí, které je zčásti ukryto pod nádvořím, architekt vymyslel některá vylepšení. Odstranil například betonovou zeď, takže návštěvníci přicházejí k jeskyni přímo kolem skály. V areálu s prosklenou vstupní halou je pokladna, kancelář, toalety, prodejna suvenýrů a občerstvení. Garáže a technické místnosti jsou pod úrovní terénu.

Javoříčské jeskyně se nacházejí v ostrůvku devonských vápenců v masivu vrchu Špraněk asi dvanáct kilometrů od Litovle a jsou součástí přírodní rezervace Špraněk. Ročně je navštíví čtyřicet tisíc lidí. Z rozsáhlého třípatrového systému chodeb a propastí je zpřístupněno necelých osm set metrů. Průvodci nabízejí návštěvníkům dvě prohlídkové trasy. K nejatraktivnějším místům patří Dóm gigantů s mohutnými stalagmity, stalaktity a barevnými vodopády na stěnách.

  • Hlavní části jeskyní objevil v roce 1938 revírník Vilém Švec, který tam pronikl ze známé jeskyně Svěcené díry
  • Z jeskyní je známo asi 4 tisíce metrů chodeb, dómů a propastí
  • K nejatraktivnějším patří Suťový dóm a Dóm gigantů s bohatou krápníkovou výzdobou
  • Kromě běžných druhů krápníků se tam hojně vyskytují i takzvané heliktity, které rostou proti zákonům gravitace
  • Veřejnosti je zpřístupněno 788 metrů chodeb
  • Speleologický průzkum stále pokračuje a přináší nové objevy