Zájem studentů o koleje stále klesá. Některé školy snižují počet lůžek

Zatímco v minulosti musely školy odmítat zájemce o koleje, teď mají většinou míst nadbytek. Mnozí vysokoškoláci raději bydlí v pronajatém bytě, kde mají více soukromí a větší komfort, i když se o něj dělí většinou s dalšími studenty. Cenový rozdíl sdíleného bytu oproti kolejím není moc velký. Vysoké školy omezují počet míst, nebo se snaží ubytování zmodernizovat a zatraktivnit.

Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava snižuje od nového semestru počet lůžek o dvě stě. Škola má 18 tisíc posluchačů, o koleje má v současné době zájem šestina z nich.

„Probíhá rekonstrukce budovy C, ve které upravujeme pokoje z třílůžkových na dvoulůžkové. Reagujeme tak na skutečnost, že nároky studentů na ubytování se zvyšují,“ uvedla správkyně kolejí ostravské technické univerzity. Počty lůžek snižují i další univerzity například Palackého v Olomouci, která ubírá 186 postelí.

Počty lůžek snižuje ostravská i olomoucká univerzita

Ve sdíleném bytě bude bydlet od nového akademického roku i Tereza Bulawová z Ostravy, která po prázdninách nastoupí do třetího ročníku oboru veterinární hygiena v Brně. Platí v něm 2800 korun měsíčně. „Bydlení v bytě je mnohem příjemnější. Mám vlastní postel, matraci, skříň a platím jen o pár set korun více než za kolej,“ uvedla Tereza Bulawová. Spolubydlící jí vyhovují. „Dobře si rozumíme, jsem ráda, že si mám s kým popovídat,“ dodala.

Vysoké školy snižují počet lůžek na kolejích

Realitní makléři vycházejí poptávce studentů vstříc. „Je zájem i o větší byty. Výhodou jsou samozřejmě neprůchozí pokoje. Cena záleží na tom, zda je byt zařízen kompletně, anebo jen částečně,“ uvedl makléř MM Reality Boris Hilbert.

  • VŠB-TU Ostrava: 2100 - 2800 korun
  • Ostravská univerzita: 1895 - 2490 korun
  • Univerztia Palackého: 2040 - 2580 korun

Hlavní výhody studentského bytu: více soukromí a svobody

Volno mají i pražské vysoké školy. Například počet zájmců o koleje Univerzity Karlovy klesl z roku 2013 na rok 2014 o dva a půl tisíce.  „Studenti nestojí o vícelůžkové pokoje se společným sociálním zřízením na chodbě, otlučeným nábytkem, recepcí a režimem, který se musí dodržovat. I když s pronajatým bytem je více starostí a i náklady jsou většinou trochu vyšší, je to jasný trend a není se čemu divit,“ uvedl makléř Vítězslav Pazderný.

I když některé školy nabízejí i komfortnější ubytování s vlastním sociálním zařízením, lákají na internet nebo vstup do posilovny, stále více studentů dává přednost bytům hlavně kvůli svobodě pohybu a větší míře soukromí. Mnohé školy řeší nedostatek zájmu o koleje i tím, že nabízejí levné ubytování také veřejnosti.