ANO vyloučilo tři budějovické zastupitele, kteří se podíleli na odvolání primátora

České Budějovice – Hnutí ANO vyloučilo ze svých řad tři českobudějovické zastupitele, kteří se v červnu podíleli na odvolání primátora Jiřího Svobody (ANO): jde o Elišku Richtrovou, Filipa Šmause a Pavla Matouška. Po odvolání primátora Svobody se rozpadla koalice na radnici, kde byli vedle ANO Občané pro Budějovice (OPB), TOP 09 a lidovci. Magistrát teď funguje v provizorním režimu a strany hledají novou podobu koalice.

„Porušili stanovy a morální kodex hnutí. Jejich vyloučení doporučily místní, oblastní i krajská organizace. Předsednictvo jejich odvolání jednohlasně potvrdilo,“ uvedla poslankyně a předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová.   

Vedení hnutí prý také všem třem doporučilo, aby rezignovali na své zastupitelské mandáty. „Každý ze zastupitelů, který byl zvolen za ANO, podepsal morální závazek, že v případě porušení kodexu mandát složí. Ale lze předpokládat, že na to nebudou brát ohled, a tím by ukázali své charaktery v jasném světle,“ uvedl bývalý primátor Svoboda.   

Matoušek uvedl, že zatím o rezignaci neuvažuje. „Chci dále pomáhat naplňovat program, který jsme voličům slíbili,“ prohlásil bývalý náměstek primátora. Dodal, že se nerozchází s filozofií hnutí ANO. Problém vidí v tom, že koalice přestala být funkční. „To se stalo v momentě, kdy jednala o mém odvolání z místa náměstka. Postrádala pro to dostatečný počet hlasů a začala je shánět u opozice,“ řekl Matoušek.  

Odvolání primátora Svobody a jeho tří náměstků iniciovala 29. června na zasedáním zastupitelstva opoziční ČSSD. Ze 44 přítomných se jich pro návrh vyslovilo 23.

Politologové: Regionální rozepře ANO neoslabí

Podle politologů rozepře v regionech hnutí ANO na celostátní úrovni neohrozí. „Zásadní pro ANO je popularita lídra Andreje Babiše. Až důvěra k němu oslabí, projeví se to i na preferencích a podpoře. Ta zcela jistě klesne,“ míní Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci. Podle Ladislava Mrklase z Vysoké školy Cevro Institut může razantní řešení neshod v regionech Babiše i posílit. „Může to vést k tomu, že bude brán jako ten, kdo tvrdou rukou potírá vnitřní problémy.“

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo loni v říjnu hnutí ANO, v 45členném zastupitelstvu získalo 12 mandátů, druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice (OPB) osm, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech. Čtyřkoalice, kterou se dlouho nedařilo vytvořit, měla původně v zastupitelstvu 27 hlasů. 

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – ČESKÉ BUDĚJOVICE
Zdroj: ČT24

Od začátku šlo o křehkou koalici, která se brzy začala drolit. Z klubu ANO hned po volbách vystoupila Eliška Richtrová, která chtěla koalici s ČSSD a méně placených náměstků. Před časem byl z klubu TOP 09 vyloučen někdejší radní Kamil Calta. Na začátku června zase vedení města odvolalo náměstka Matouška za to, že nerespektoval usnesení koalice při volbě předsednictva městské Teplárny, na jejíž valnou hromadu byl nominován.