Kapka ke kapce. Na Moravě se rozjely pálenice

Jižní Morava - V palírnách na jižní Moravě začala téct první třešňovice. Sezona pálení ovoce kvůli suchu sice začala o týden později než loni, zato pálenky bude letos pravděpodobně více. Očekává se totiž lepší úroda ovoce, než byla loni. V celém Česku je 484 oficiálních pálenic.

„Pálíme každý rok, abychom měli co pít za dlouhých zimních večerů. Máme nadbytek ovoce a chceme ho nějak zužitkovat, protože všechno nezavaříme a nesníme v buchtách,“ vysvětlil Jiří Zámečník, který do pálenice Střední vinařské školy ve Valticích přijel jako první zákazník. 

Ještě před ním ráno do pálenice dorazili pracovníci celní správy. Ti musí před zahájením sezony zkontrolovat, kolik lihoviny bylo vypáleno v minulém roce, jaká je v nádobách teplota a jestli zařízení správně funguje. Nakonec znovu naplní a zaplombují speciální nádoby, kde se koncentrují výpary a i podle nich se pak počítá spotřební daň. 

Do čerstvě zapečetěných nádob pak už mohly stoupat výpary z třešňového kvasu Jiřího Zámečníka. „Záleží na tom, jak je kvas kvalitní a kolik je v něm alkoholu. Předpokládáme, že ze sto litrů tohoto třešňového kvasu bude 12 až 13 litrů naředěného destilátu,“ uvedl vedoucí pálenice Lukáš Valíček. 

Zákazníka přijde litr 50procentní lihoviny z této pálenice na 132 korun. „Je to včetně destilace, zpracování výpalků a spotřební daně,“ dodal Valíček. Cenově je tak destilát z pálenice levnější než v obchodě. „Určitě se to vyplatí, ale není to ten hlavní aspekt. Důležité je, že vím, co si do toho člověk natrhal,“ řekl Zámečník. 

Větší úroda rovná se víc pálenky 

„Loni jsme vyrobili zhruba deset tisíc litrů 50procentního alkoholu. Letos doufáme, že se dostaneme na číslo okolo 13 tisíc litrů alkoholu. Záleží to na úrodě, letos snad bude úroda dostatečně velká,“ věří Valíček. 

Naději na dobrou úrodu dávají i ovocnáři. Podle odhadů by mohlo být na jižní Moravě víc ovoce než loni: třešní o 40 tun, meruněk o 300 tun a jablek podle odhadů až o šest tisíc tun. První zákazníky s třešňovým kvasem tak v následujících měsících vystřídá pálení meruněk, švestek, jablek a hroznů.