Před zápachem z kompostárny utíká i pes

Česká inspekce životního prostředí začala kontrolovat nové kompostárny, které vznikají po stovkách a okolí mohou obtěžovat zápachem. Zařízení staví města, protože od letošního roku musejí povinně třídit bioodpad. Zaměstnanci se ale novou technologii teprve učí - a právě při nezvládnutí správného postupu se objevuje zápach. To zjistili například ve Šluknově.

O kompost se ve Šluknově neustále starají dva pracovníci. Každý den by ho měli načechrat a opakovaně musí měřit jeho teplotu. Jak se ale ukazuje, ani to nestačí. V sousedství kompostárny bydlí Božena Hanušová a stěžuje si, že se někdy kvůli zápachu musí doma doslova zavírat. Dokonce ani její pes prý nechce být venku, v takovém případě kašle. „Když je svoz biopopelnic, je to cítit asi jako zkažené maso,“ říká Božena Hanušová a dodává, že stejně jako ona si na zápach stěžují i lidé ve vedlejším paneláku. 

Ve Šluknově prý obvyklé foukává z východu a případný zápach se pak z kompostárny šíří jihozápadním směřem, k bytové zástavbě. Zdeněk Černý (SaN), radní pro Technické služby Šlukova, říká, že zápach špatně zpracovávaného kompostu by se dal přirovnal k čpavku. 

Zkušenost z praxe: tráva a větve v poměru jedna ku jedné

Technologii, kterou v kompostárně za dvacet milionů používají, znají zatím hlavně teoreticky. Praxe je po třech měsících provozu překvapila - stačí třeba jen změna počasí. „Technologie původně říkala, že překopávání bude probíhat jednou týdně, ale v praxi je nutné překopávat každý den,“ říká Zdeněk Černý (SaN), šluknovský radní pro Technické služby. Do uskladněného biologického materiálu je totiž potřeba dostat co největší množství kyslíku. Tím se vznik zápachu redukuje.

Každý přivezený odpad proto v kompostárně váží a zkoušejí, kolik čeho s čím mohou smíchat. Jakákoli chyba znamená právě zápach: „Musí to být tráva, která není zahnilá, musí tam být dostatečný poměr větví. Nesmí tam být žádný komunální odpad, nesmí tam být zbytky živočišného odpadu – jídlo ani maso,“ konstatuje Zdeněk Černý a dodává, že úplně orientačně by poměr trávy a větví měl být zhruba jedna ku jedné.

Technologie zpracování odpadu v kompostárně

  • Odpad se nejprve zváží.
  • Je rozdělen do čtyř boxů – třídí se na větve, listí, štěpku a odpad z domácností (ten se sváží z hnědých nádob).
  • K boxům přijede stroj, který se nazývá homogenizér. Ten jednotlivé složky odpadu smíchá a nadrtí.

Inspektoři životního prostředí letos zkontrolovali pět kompostáren

Česká inspekce životního prostředí dala kompostárnám letos jakousi dobu hájení - reagovala pouze na udání, sama kontroly neiniciovala. Inspektoři zatím zkontrolovali pět kompostáren. V jednom z těchto případů zařízení porušilo zákon o odpadech - inspektoři s ním proto teď vedou správní řízení o uložení pokuty. Kontroly ale v budoucnu budou intenzivnější. 

V roce 2014 kontrolovala Česká inspekce životního prostředí 31 kompostáren, přičemž u zhruba 50 % zjistila porušení zákona o odpadech. Příklady konkrétních prohřešků - nedodržuje se četnost překopávek a neměří se teplota kompostovacího procesu. 

Investice za tři miliardy

Stavbu kompostáren podporuje stát, aby vyhověl nařízení Evropské unie. Za osm let do nich investoval tři miliardy korun. Jen letos podpoří výstavu skoro dvou stovek nových zařízení. Například kompostárnu ve Šluknově město vybudovalo s využitím dotace ve výši asi 20 milionů korun od Státního fondu životního prostředí a ministerstva životního prostředí. Podmínkou dotací ale je, že města nesmí na kompostu vydělávat. Lidem ho dávají zadarmo.

Dotace na kompostárny v letech 2007-2015

  • 727 zařízení
  • dotace tři miliardy korun

zdroj: Státní fond životního prostředí ČR

Události: Kontroly bioodpadu (zdroj: ČT24)