Vrchní soud zmírnil trest mladíkovi, který napadl Hrůzu, na 2,5 roku vězení

Olomouc - Olomoucký vrchní soud zmírnil dvacetiletému Patriku Kaifášovi trest za loňské napadení zpěváka Michala Hrůzy ve Stodolní ulici v Ostravě ze tří let na 2,5 roku vězení. Vyhověl odvolání obžalovaného, který žádal nižší trest. Návrh žalobkyně, která naopak žádala přísnější potrestání, soud zamítl. Hrůza utrpěl při incidentu těžké poranění hlavy. Obžalovaný musí zpěvákovi podle rozsudku zaplatit také téměř půl milionu korun odškodného a uhradit pojišťovně náklady léčby ve výši 380 tisíc korun.

Odvolací senát změnil oproti krajskému soudu v Ostravě právní kvalifikaci z těžkého ublížení na zdraví na prosté ublížení na zdraví. Obžalovaný se tak za svůj čin dostal z trestní sazby tři až deset let vězení do rozmezí dvou až osmi let odnětí svobody.

Soud zohlednil mimo jiné způsob útoku. Mladík podle dokazování uhodil Hrůzu do obličeje pěstí jen jednou a se střední intenzitou. Těžké zranění utrpěl následkem pádu na zem. „Přihlédli jsme také k jeho dosavadnímu řádnému životu a faktu, že se činu dopustil ve věku blízkém mladistvému,“ zdůvodňoval mírnější trest předseda senátu Vladimír Rutar.

Žalobkyně Jarmila Ošlejšková naopak žádala, aby byl Kaifáš souzený za trestný čin vydírání, za který v případě způsobení těžké újmy na zdraví platí sazba pět až dvanáct roků vězení. Motivem útoku totiž podle ní bylo zabránit oběti v přivolání policie.

Soud dospěl k závěru, že okolnosti případu hovoří pro mírnější trest. S žádostí o uložení podmínečného trestu však neuspěl obhájce ani otec obžalovaného. „Chtěl bych poprosit vrchní soud, aby dal synovi šanci dostudovat a řádně splácet škodu, kterou způsobil. Celé rodině je to nesmírně líto. Syn je na tom psychicky špatně a odrazilo se to i při maturitní zkoušce,“ řekl David Kaifáš.

K incidentu došlo v noci před začátkem festivalu Colours of Ostrava, kde měl Hrůza se svou skupinou vystoupit. Při návštěvě Stodolní ulice se stal svědkem konfliktu neznámých mladíků a snažil se je uklidnit. Když hrozil, že zavolá policii, napadli ho. Kaifášův bratranec Nikolas Agoratsios dal Hrůzovi nejprve facku, poté na něho zaútočil i obžalovaný. Udeřil ho pěstí do obličeje, Hrůza upadl zády na chodník a přitom utrpěl vážné poranění hlavy. Prodělal operaci mozku a asi dva týdny ho pak lékaři udržovali v umělém spánku. U soudu nevypovídal, protože si na incident nepamatuje, a dodnes se potýká s výpadky krátkodobé paměti.

Mladík během odvolacího řízení přiznal, že důvodem sporu s bratrancem byla jeho žárlivost. Samotnou inzultaci Hrůzy si prý kvůli opilosti nepamatuje. „Je mi to strašně moc líto. Chodím po brigádách a hledám si práci, abych mohl škodu nahradit,“ uvedl Kaifáš. Podotkl, že Hrůzovi poslal dva omluvné dopisy.

Kaifášův bratranec Nikolas Agoratsios dostal u krajského soudu roční podmínku s odkladem na 2,5 roku. Po tuto dobu také nesmí pít alkohol. Protože se nikdo neodvolal, tento rozsudek je pravomocný.