Stromy a jizvy budou připomínat oběti střelby v Uherském Brodě

Uherský Brod - Travnatá plocha a tři stromy budou připomínkou únorové střelby v uherskobrodské restauraci Družba. Návrh pražského architekta Petra Brožka vybrala komise ze čtyř soutěžících námětů. Pietní místo bude od příštího roku upomínkou na tragickou událost, při které zemřelo devět lidí včetně střelce, který obrátil zbraň proti sobě.

„Nejvíce se blížila představám drtivé většiny členů komise. Oslovila nás tím, že únorové události u Družby připomene nenásilnou formou. V prostranství vznikne taková jizva, kterou by měl zdůraznit ještě materiál použitý v chodníku - plech,“ vysvětlil vítězství pražského architekta starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Další náměty na podobu pietního místa dostala komise z Uherského Brodu, Uherského Hradiště i ze Slovenska.

Namísto velkolepé sochy nebo vysokého kříže bude před bývalou uherskobrodskou restaurací Družba zatravněná plocha. Ta bude ve tvaru oválu a budou na ní vysázeny tři stromy. „Reaguje na okolní cestní síť a zároveň symbolizuje koloběh běžných životů,“ popsal svůj návrh architekt. Pietní místo bude stát 72 tisíc.

Terén pietního místa bude upravený do tvaru mírného kopečku, který bude v nejvyšším místě vyvýšený asi o 80 centimetrů. Napříč pak povede rovná cesta spojující přechod pro chodce a vchod do restaurace. „Cesta ovál přerušuje, navíc je vedena v úrovni okolních chodníků, takže do navýšeného terénu vytváří zářez. Symbolizuje výraznou událost, která koloběh některých životů narušila, vytvořila jizvu, ztrátu,“ dodal Brožek.

Podle tamního starosty nebudou na místě uvedena jména obětí. Na boční stěně oválu ale bude datum a zřejmě i osm vypálených jizev, které oběti připomenou. Dílo by mělo být hotové k 10. únoru příštího roku tak, aby bylo místo důstojně nachystáno k připomínce prvního výročí tragického útoku. Radnice na výstavbu hodlá uvolnit několik set tisíc korun. Starosta doplnil, že se na zakázce budou možná podílet stavební firmy, které po útoku nabídly pomoc.

Tragédie v uherskobrodské restauraci Družba

První výstřely se v uherskobrodské restauraci ozvaly letos 24. února šest minut po půl jedné. První dvoučlenná hlídka přijela na místo jedenáct minut poté. Nejdříve se snažili proti třiašedesátiletému střelci zasáhnout, pak se ale stáhli. Ve 12 hodin a 53 minut přijely k restauraci další posily a dorazil i vedoucí tamního policejního oddělení. Ten informoval operačního důstojníka o plánu provést zákrok. Jenže on jeho rozhodnutí zpochybnil a zásah pozdržel s odůvodněním, aby se prý nestalo něco horšího.

Akce tedy začala v jednu hodinu odpoledne. V tu dobu se ozval střelec redakci televizi Prima s tím, že má u sebe pět živých rukojmí. Hovor mezi redaktory a útočníkem trval zhruba čtyři minuty a televize pak kontaktovala policii. Ta proto akci zastavila a začala s ním vyjednávat. O hodinu později ale vyjednavač řekl, že komunikace s útočníkem nemá smysl a nikam nevede. Do Družby proto vtrhla zásahová jednotka, která tam našla osm obětí i mrtvého střelce.

Z restaurace po akci vyvedla nezraněného muže, který se během útoku ukrýval v prostorách toalet. Uniknout střelci se podařilo i sedmatřicetileté ženě. Ta se z restaurace dostala před zásahem, ale útočník ji stačil střelit do hrudníku. Dalším lidem se povedlo uprchnout už během útoku. Zadním východem uniklo osm lidí včetně provozovatele podniku a další tři lidé zřejmě utekli předním východem.

V uherskobrodské restauraci Družba padlo při únorové tragické střelbě nejméně 44 výstřelů. Pachatel mohl disponovat maximálně 63 náboji. Třiašedesátiletý muž tehdy usmrtil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let. Ke střelbě použil dvě legálně držené krátké střelné zbraně, pistoli CZ 75B a revolver Alfa Proj vz. 820. Pachatel nebyl v minulosti soudně trestaný.

Zdroj: Policie ČR

Za zpochybnění plánu zakročit proti střelci snížili policistovi jeho nadřízení plat. V jakém rozsahu, policie nesdělila, ale maximálně ho mohou snížit na tři měsíce o 25 procent. Jeho kolega, který také při zásahu chyboval, dostal pouze písemné napomenutí. Oba tak byli uznáni vinnými ze spáchání kázeňského přestupku. Rozhodnutí o jejich trestu je pravomocné a oba policisté ho přijali. Jejich chybu odhalili vyšetřovatelé, kteří prověřovali zásah policie při tragédii v Uherském Brodě.