Soud prodloužil Kramnému vazbu. Proces začne za tři týdny

Ostrava - Krajský soud v Ostravě prodloužil vazbu Petru Kramnému, který je obžalovaný, že během dovolené před dvěma roky zabil v Egyptě elektrickým proudem manželku a dceru. Za mřížemi zůstane, protože podle soudu trvají obavy, že by se mohl vyhýbat stíhání nebo uprchnout. Předtím si Kramný opakovaně a neúspěšně na vazbu stěžoval a trvá na své nevině. Obžalobu začne soud projednávat 29. června.

„Obžalovaný nabízel písemný slib, že se nebude vyhýbat soudnímu líčení, záruky dalších osob i návrh na dohled probačního úředníka. Soud to nepřijal,“ informovala o neveřejném jednání státní zástupkyně Brigita Bilíková. Tentokrát si Kramný stížnost nepodal. Nadřízený soud by ji do začátku procesu zřejmě nestihl projednat.

Kramného obhájkyni Janu Rejžkovou výsledek nepřekvapil. „Dalo se to samozřejmě předvídat. Podle soudu hrozí důvodná obava, že by se mohl vyhýbat trestnímu řízení, a to z toho důvodu, že v době, když ještě byl v Egyptě, tak prý plánoval útěk,“ uvedla Rejžková.

Pokud by státní zástupce nepodal na Kramného obžalobu, musel by ho soud pustit z vazby v červnu, protože by mu skončila lhůta vazebního stíhání v přípravném řízení. Státní zástupce podezřelého obžaloval z dvojnásobné vraždy letos v květnu. Nyní ho může soud nechat ve vazební věznici, kde je od loňského února, až do roku 2019.

Soud prodloužil vazbu Petra Kramného

Zatímco Kramného obhájkyně zpochyňuje důkazy obžaloby, podle státního zástupce Víta Legerského jich je dostatek. Je přesvědčený, že Kramný svou ženu i osmiletou dceru usmrtil elektrickým proudem. Zemřely v červenci 2013 v hotelu v egyptské Hurghadě, kde byla rodina na dovolené. Vyšetřování případu bylo velmi složité mimo jiné kvůli špatné komunikaci egyptských úřadů s českými vyšetřovateli. Chtěli se třeba vrátit na místo činu do hotelu, aby tam prozkoumali elektrické rozvody. Naposledy loni na podzim státní zástupce informoval, že Egypt na tyto žádosti vůbec nereaguje.

Kramný zpočátku tvrdil, že se všichni tři v Egyptě otrávili jídlem. Ředitel tamní nemocnice pak prohlásil, že oběti měly poleptané žaludky silným jedem. Už egyptská policie Kramného podezřívala, že má se smrtí ženy a dítěte něco společného, a pustila ho ze země až po třech měsících. Mezitím byly převezeny do Česka ostatky a provedena pitva, která podle znalců vyloučila otravy a potvrdila, že jejich smrt způsobil elektrický proud. Hlavní líčení je prozatím naplánováno na dva týdny.

obrázek
Zdroj: ČT24