Šumava nově nabízí i dvoudenní výpravy do divočiny

Šumava - Výpravy do nejpřísněji chráněných míst šumavského národního parku budou letos poprvé i dvoudenní a povedou také do sousedního Bavorska. Ve čtvrtek se do zakázaných oblastí vydala s průvodcem první skupina návštěvníků. A správa parku letos připravila nové trasy.

Základní předpoklad pro tyto výpravy - zkušený průvodce s dokonalou znalostí šumavského terénu. Žádná trasa totiž v přírodě vyznačena není. Kapacita výprav je ale omezená. Na jednu se může registrovat maximálně jedenáct lidí.

První skupina se v letošní sezoně vydala směrem na Ždánidla – tam vede s průvodcem úplně nová trasa. Prochází i přes oblast, kde hnízdí tetřev. Vrchol Ždánidel leží ve výšce 1307 metrů nad mořem. Turisté se tam dostanou přes polomy v první zóně národního parku. Tato cesta přitom patří k náročnějším, které správa parku letos nabízí.

Na posledním úseku musí turisté přelézat vývraty a procházejí částečně odumřelým lesem. Z vrcholu Ždánidel jsou ale krásné výhledy do vnitrozemí i na německou stranu. „Mně se obzvlášť líbí netradiční pohled na Roklan, druhou nejvyšší horu Šumavy,“ konstatoval na vrcholu Vladimír Frencl. Cestou turista potká řadu ptáků a třeba i motýly. „Není to tak dávno, kdy jsem tu ve zbytcích sněhu viděl i stopy tetřeva,“ vzpomíná průvodce Vladimír Frencl.  

Do běžně nepřístupných oblastí Šumavy se někteří turisté vydávají i opakovaně. Účastnice dnešní výpravy Radka Bráchová se například už těší na Křemelnou.

Úplně nové teď budou dvoudenní výpravy. Ty povedou až do sousedního parku na bavorské straně Šumavy. Na nich ale musí turista denně urazit téměř 20 kilometrů. „Ale zase člověk prožije v přírodě celé dva dny,“ konstatuje Josef Štemberk, koordinátor průvodců Správy Národního parku Šumava. Program registrovaných výletů potrvá až do konce října.

Hůrecký vrch, Bílá strž, Brčálník a Čertova stráň

Program S průvodci divočinou nabízí 19 tras do deseti oblastí Národního parku Šumava. Z toho čtyři dvoudenní přeshraniční túry a osm různých tras do sedmi přírodně cenných a za návštěvu s průvodcem stojících oblastí v Chráněné krajinné oblasti Šumava. Dohromady se ve 128 termínech může zúčastnit skoro tisíc lidí. 

„Je připravená například celodenní výprava přes podmáčené louky na Cettlově Hůrce až po vrchol Hůreckého vrchu s pralesovitými zbytky horského smíšeného lesa. Nebo je možné se vypravit z Prášil přes horské smrčiny na Ždánidlech a Dřevěné holi kolem jezera Laka a dále přes někdejší sklářskou vesnici Hůrka zpět do Prášil, kterým ještě nedávno hrozilo vymazání z mapy Šumavy,“ popsal příklady některých tras koordinátor průvodců Josef Štemberk.

V Chráněné krajinné oblasti jsou připraveny také dvě zcela nové trasy a doposud zůstává v nabídce dalších šest velmi oblíbených tras, například Bílá strž nebo Zhůřská hnízdiště a nově je možné se objednat na trasu na Brčálník v Královském hvozdu a Čertovu stráň z neznámé strany hory Boubín.

Nové možnosti průvodcovaných výletů nabídne letos taky osm kočích, kteří ve svých kočárech tažených koňmi provezou turisty zajímavými místy od Prášil až po Borová Lada. Jedná se o zcela nový projekt nazvaný Partnerský kočí Národního parku Šumava, do kterého jsou zapojeni soukromí chovatelé koní.

„K dispozici je osm kočích, kterým jsme poskytli plnohodnotné průvodcovské školení, možnosti ustájení koní v našich stájích a připravili jsme kratší i delší tratě v dané lokalitě,“ popsal mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Výpravy do šumavské divočiny (zdroj: ČT24)