Meteostanice si pořizují i vinaři. Měly by jim zajistit lepší úrodu

Jižní Morava - Tři nové meteostanice si pořídili vinaři ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě. Díky přístrojům mohou snadněji zjistit aktuální klimatické podmínky i vytvářet předpovědi počasí pro další dny. Mohou tak přesněji dávkovat chemickou ochranu a použít ji včas. Meteostanic je na českých vinicích zhruba stovka a využívají je i ovocnáři.

„Tady ve Velkých Bílovicích jsme si ty meteostanice pořídili rovnou tři, protože máme 740 hektarů vinic,“ vysvětlil vinař Josef Svoboda. Data z meteostanic, které stojí od sebe v několikakilometrové vzdálenosti, jsou posílána na internetový server. Na něm si může vinař zjistit všechny informace. Třeba vlhkost, teplotu i blížící se srážky. „Po srovnání starších i aktuálních informací si tak může vytvořit vlastní předpovědi a říct si třeba, kdy pojede stříhat,“ pokračoval Svoboda.

Vinaři tak mohou při očekávaných nepříznivých klimatických podmínkách zasáhnout včas. A mohou se na změny dostatečně připravit. Nezaskočí je tak nečekané sucho jako před dvěma lety. „Nyní už o ošetření vinice můžeme rozhodnout během pár hodin,“ dodal vinař. Právě každá hodina je při pěstování vinné révy cenná. Je totiž důležité, aby nedostávala zbytečně moc chemické ochrany, zato ale včas.

Nové meteostanice na vinohradech (zdroj: ČT24)

Na užitečnou pomůcku se složili vinaři z Velkých Bílovic sami, v Česku jim totiž meteostanici nikdo nezaplatí. Naopak v Německu nebo Rakousku je sponzorují tamní školy. „Ty na základě dat pak poskytují pěstitelům servis,“ potvrdil Martin Půček ze Svazu vinařů. Podle něj je to, že si meteostanice čeští vinaři financují sami, důvodem nedostatečné ochrany plodin. Ty v republice sleduje už stovka signalizací. „U nás je ale meteostanic více. Využívají se třeba i v ovocných sadech,“ dodal Půček. Zákonodárci podle svazu zatím pěstitelům pomoci neplánují.