Prezidentskými volbami žijí i Poláci z Česka

Poláci si v neděli zvolí prezidenta. Volby jsou tématem číslo jedna nejen pro samotné Polsko, ale i pro Poláky žijící v České republice, a dokonce i pro česko-polské příhraničí. Do prezidentského paláce se dostane buď konzervativec Andrzej Duda, nebo tam dalších pět let zůstane současná hlava státu Bronislaw Komorowski, kterého podporuje středová Občanská platforma premiérky Ewy Kopaczové. Případná změna v křesle prezidenta může být i předzvěstí střídání vlády - prezidentské volby jsou považovány za test nálad v Polsku před podzimními parlamentními volbami. Ve většině průzkumů, zveřejněných v posledních dnech, těsně vyhrával Duda nad Komorowským.

Jacek Wszola sice už 11 let žije v České republice, konkrétně ve Frýdlantském výběžku, ale předvolební klání v Polsku sleduje s velkými emocemi. Je totiž Polák a u nás působí jako farář. Protože má ale polské občanství, pojede i on v neděli volit. Musí kvůli tomu jet do 120 km vzdálené Legnice. 

„Prožívám to hodně, občas dokonce musím vypnout televizi,“ uvedl Jacek Wszola. Jeho favorit do druhého kola ale nepostoupil. Komu dá hlas, to zatím stále neví - váhá. A jasno prý nemají ani jeho známí z Polska. Dokonce se prý v některých rodinách preference rozdělují - muž chce volit jednoho kandidáta, žena toho druhého. A výjimkou není ani to, že se manželé kvůli volbám pohádají, uvedl Jacek Wszola.

Pan Jacek realisticky dodává, že se mu líbí pár věcí na každém z kandidátů, takže nejraději by je skloubil do jedné osoby. Klíčovým slovem je teď podle něj v Polsku „změna“. Poláci cítí, že výsledek může rozhodnout o budoucnosti země. Pro Jacka Wszolu to jsou ale nejspíš poslední volby, do kterých ve své rodné zemi zasáhne. Před rokem totiž požádal o české občanství. 

Volbami žije i pohraničí u Náchoda

Polské volby jsou cítit i na místě, kde by to člověk na první pohled nečekal - na radnici v Náchodě. Právě tam totiž připravují česko-polský hudební festival a logicky se velká politická událost promítá i do neformálních rozhovorů Čechů a Poláků z obou stran hranice. Jak s úsměvem řekl Wojciech Helinski, bude to podobné jako hokej pro Čechy - přinese to hodně emocí.

Podle starosty města Kudowa Zdrój Piotra Maziarze bude neděle pro Poláky velkým dnem. Podstatrnou roli prý hraje, že hlavu státu volí občané přímo. Wojciech Helinski ze sdružení Fundus Glacensis ale konstatoval, že pro něj osobně to bude složitá volba: „Pro mě je to podobné, jako by měl vegetarián volit mezi klobásou a gulášem,“ uvedl k výběru ze dvou kandidátů v druhém kole Wojciech Helinski. „Nemám z toho velkou radost, ale musím to udělat,“ dodal.

image_654174
Zdroj: ČT24

Redaktor ČT se ptal i obyvatel města Kudowa Zdrój. Někdo svého kandidáta prozradil, jiní konstatovali, že pro ně není prezidentem ani jeden ze dvou kandidátů. Lidé z Kudowy a Náchoda si jsou přitom blíž než jen jako obyčejní sousedé. Asi právě proto se Poláci nebojí Čechům svěřit i s tím, koho budou volit.

Poláci v Česku

Česko-polské pohraničí na Náchodsku má i další zajímavost - někteří Poláci se totiž přestěhovali přímo do České republiky. Například v obci Malá Čermná, která leží v podstatě na okraji polského lázeňského města Kudowa Zdrój, ale už za hranicí na české straně, je to Jacek Kowalczyk. Ten přitom působí jako místostarosta polského města Duszniki Zdrój - ale bydlet jezdí do Česka. 

S manželkou prý nějakou dobu hledali pozemek a dům a rozhlíželi se ve vesnicích všude v okolí. Nejprve hledali v Polsku, ale pak zvítězilo Česko. Pan Jacek Kowalczyk přitom v Malé Čermné není jediným Polákem. Už sedm let tam žije i Pawel Tomasz Kajling. Ten v Čechách zároveň i pracuje - uvedl, že to, co v Čechách, by si v Polsku nevydělal.

Řada dalších Poláků žije i v českém vnitrozemí - působí tady jako faráři. Velká skupina lidí, kteří se hlásí k polské národnosti, žije v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Tato národnostní menšina má ale české občanství. 

K polské národnosti se v ČR podle sčítání lidu v roce 2001 přihlásilo asi 52 000 osob. V roce 2011 se k polské národnosti přihlásilo asi 39 000 osob. Většina z nich, asi 80 %, žije na území Těšínského Slezska, větší počet také v Praze.

Zdroj: www.vlada.cz; ČSÚ; Wikipedie

Polskými volbami žije i česko-polské pohraničí (zdroj: ČT24)