Landova skladba neposlouží jako hymna oslav Karla IV.

Daniel Landa nechce, aby jeho píseň Nový Jeruzalém byla hymnou oslav výročí 700 let od narození Karla IV. Píseň místo toho věnoval veřejné sbírce na zvony kostela na Karlově. O možnosti, že by Landa přispěl k oslavám kulatého výročí českého panovníka, původně informoval pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL), ale vyvolalo to kritiku.

„Poté, co veřejné mínění za velkého humbuku vyjádřilo své protichůdné názory, si v žádném případě nepřeju a ani nedovolím, aby byla píseň Nový Jeruzalém použita při oslavách 700 let od narození císaře Karla IV.,“ uvedl Landa. Dál už se ke kauze nechce vyjadřovat. Píseň tak využije sbírka na zvony pro kostel na pražském Karlově, na které je třeba vybrat tři miliony korun.

Radního Jana Wolfa za spojení oslav s Landou kritizovali zástupci ČSSD, kteří s ním sedí ve vedení hlavního města. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) to označil za „skandální a nepochopitelné“ a vyzval Wolfa, aby předložil koncept oslav ke schválení radě. Wolf v pondělí uvedl, že znělku nemusí psát Landa, budou prý osloveni další umělci a hymnu vyberou odborníci.

Do sporu se vložili také studenti historie z Univerzity Karlovy, která je jedním ze spolupořadatelů oslav. „Vzhledem k Landovu nacionálnímu výkladu historie se lze i obávat, jakým způsobem s odkazem Karla IV. v hymně naloží,“ napsal v dopise Wolfovi předseda studentského spolku historie Daniel Ort. Studentům odpověděla na sociální síti Landova žena Mirijam. „Být vaším děkanem, suspendovala bych vás na rok ze školy a nechala vás nastudovat historii Daniela Landy, abyste pochopili, jak lehce uvěří člověk lžím, aniž by o tom měl sebemenší tušení,“ napsala.

Oslavy výročí 700 let od narození Karla IV. připravuje i ministerstvo kultury, podle předběžného vládního návrhu je na ně vyčleněno 250 milionů korun. Výročí má od příštího roku připomínat nové muzeum v domě U Zlatého prstenu, otevřít by se mělo na podzim. Hlavní město počítá s náklady na vybudování expozice asi 15 milionů korun.