Lidé si stěžují na kriminalitu: Necítíme se tu bezpečně

Ostrava – Několik set obyvatel Ostravy-Vítkovic žádá peticí zajištění klidu a pořádku v ulicích obydlených převážně Romy. Stěžují si hlavně na vykradená auta, hluk, nepořádek, ničení majetku. Situace se tam podle obyvatel i vedení obvodu zhoršila v posledním roce, kdy se tam nastěhovali Romové převážně ze Slovenska. „Necítíme se tady bezpečně ani ve dne,“ tvrdí signatáři petice.

Ostrava-Vítkovice patří vedle Přívozu a Slezské Ostravy k lokalitám, ve kterých žije nejvíce Romů z Ostravy. Většina je nezaměstnaných. V posledních měsících jejich počet vzrostl. Ostatní lidé si stěžují, že bezohledně obtěžují okolí.

Ohniskem problémů jsou ulice Zengrova, Tavičská, Obránců míru, dále Sirotčí nebo Rudná. Městská policie tam letos řešila desítky přestupků. Často tam musí zajíždět i státní policie. „Stává se, že máte na ulici zaparkované auto. Když se k němu vrátíte, je rozbité okýnko, přestože tam není ani co ukrást,“ uvedl jeden z iniciátorů protestu Reinhold Teufel. Během čtyř dnů petici podepsalo 350 lidí.

Petice proti chování nepřizpůsobivých (zdroj: ČT24)

Podle starosty Vítkovic Petra Dlabala z ČSSD se situace zhoršila asi před rokem. „Začali se sem stěhovat další a další lidé ze Slovenska a jiných měst z republiky,“ uvedl Dlabal.

Radnice: Skladbu obyvatel nemůžeme ovlivnit

V problémových ulicích v poslední době alespoň častěji hlídkují strážníci. Lidé si také pomáhají sami, například pořízením kamer. Nízké nájmy a investice do oprav některých domů i veřejných prostor v minulých letech přitáhly do lokality více podnikatelů. Někteří teď litují. Například jednatel firmy Elvac Ekotechnika Lionel Doležal, který z jedné z ruin vybudoval za 27 milionů sídlo firmy. „V současné době přemítáme, co dál. Za poslední rok byla před domem třikrát vykradena auta, došlo k pokusu o vloupání,“ líčil Doležal.

Radnice podle starosty nemá moc možností, jak situaci zlepšit. Na začátku května budou zástupci obvodu jednat s primátorem Ostravy. Chtějí mimo jiné požádat o navýšení počtu strážníků. „Počet problémových přistěhovalců ale nejsme schopni ovlivnit. Většinou bydlí v podnájmu v soukromých domech,“ vysvětloval Dlabal.

Vyloučené lokality v Ostravě

V Ostravě je čtrnáct vyloučených lokalit v sedmi městských obvodech včetně Vítkovic. Podle terénních pracovníků tam žije asi 6 tisíc převážně romských obyvatel. Ostrava naplňuje svůj sociální program s názvem Sociální inkluze, kterým se snaží lidi motivovat k hledání práce a zodpovědnosti ke vzdělání dětí. Navázala také speciální spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování. Její koordinátoři budou tři roky pomáhat shánět peníze na sociální bydlení nebo vytváření pracovních míst pro dlouhodobě nezaměstnané. Nevzdělanost, nezaměstnanost, zadluženost obyvatel a zvýšená kriminalita jsou hlavní problémy vyloučených lokalit.

Amnesty International šetří v Ostravě vzdělávání Romů

Organizace Amnesty International, která bojuje proti porušování lidských práv, aktuálně v Ostravě řeší, zda tam nedochází k porušování práva Romů na vzdělání. O jejich postavení ve školském systému se přijel přesvědčit generální tajemník organizace Salil Shetty. Ostrava je jedním ze čtyř měst v Česku, ve kterém utajení komisaři v minulém roce zjišťovali, zda jsou Romové znevýhodňováni.

Ilustrační foto
Zdroj: Tibor Somogyi/ISIFA/SME