Dienstbier sklízí kritiku od obyvatel „sídliště hrůzy“ v Janově

Litvínov - Ministr pro lidská práva Jiří Deinstbier (ČSSD) se setkal s obyvateli Janova, kteří po něm žádali konkrétní řešení nezvladatelné situace na janovském „sídlišti hrůzy“, jak je označují. Vládu k tomu vyzvala i organizace Krušnohor prostřednictvím petice, kterou podepsalo více než 1600 lidí. Ministr slíbil peníze na projekty v sociální oblasti. Místní jsou však s výsledkem návštěvy nespokojeni.

Dienstbier v debatě s občany shrnul připravované legislativní kroky vlády, zmínil navýšení počtu úředníků na úřadech práce a slíbil peníze na projekty měst, která mají se sociálně vyloučenými lokalitami problémy. Podle něj by v následujících sedmi letech mohlo na tyto projekty jít až deset miliard korun. „Cílem návštěvy bylo, abych si udělal objektivní obrázek, což se stalo,“ řekl Dienstbier, který se prošel po sídlišti.

Podle obyvatel však neviděl to podstatné. „Proč jste se nešel podívat do vchodů, kde je špína, odpadky, kde se ničí cizí majetek a člověk se bojí si stěžovat, aby ráno neměl zničené auto?“ vytýkala ministrovi obyvatelka sídliště Eva Marešová. Předseda osadního výboru Janov Zdeněk Kvapil upozornil na vytváření dětských gangů, které podle něj ničí veřejné prostranství a devastují soukromý majetek. „Zaplivaná schodiště, lidské výkaly ve vchodech a v noci řev,“ popsala situaci Renata Poláková.

Na soužití se sociálně nepřizpůsobivými si stěžovali lidé i v petici. Iniciovali ji zástupci družstva Krušnohor, které na janovském sídlišti vlastní nebo spravuje 1300 bytů. Neplatiči jí na nájmech a energiích dluží desítky milionů korun. Před měsícem město petici předalo Úřadu vlády. „S výsledkem návštěvy spokojen nejsem, chtěli jsme slyšet, o kolik se zvýší počet asistentů kriminality, jak budou posílena práva vlastníků, kdy budeme moci zřizovat funkce domovníků,“ stěžuje si i František Ryba, předseda Krušnohoru.

Martin Klika: Pravidla platí pro všechny (zdroj: ČT24)

Martin Klika (ČSSD), radní pro sociální oblast Ústeckého kraje, kritizuje jak vládní Strategii romské integrace, tak práci litvínovské radnice. „Nemají odvahu po lidech vymáhat povinnosti a kontrolovat je. Pokud vznikne 100 000 dluh na byt, na který je doplatek na bydlení, který není převeden bytovému družstvu, tak v tom vidím selhání systému.“ Investice převážně z evropských peněz v hodnotě 90 milionů korun, která měla situaci v lokalitě zlepšit, je podle něj znehodnocena.

Na sídlišti v Janově žilo v 90. letech podle Ryby sedm procent Romů, v roce 2008 byl jejich podíl patnáctiprocentní, dnes tvoří zhruba čtvrtinu obyvatel. Pravicoví radikálové ve městě v minulosti opakovaně pořádali protiromské pochody, při nichž se střetli s policií i anarchisty.