Klinika se měla rozjet v květnu, v příštích dnech ale budovu dostane GIBS

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových předá v příštích dnech budovu polikliniky v Praze 3 Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Po několika týdnech tak pravděpodobně bude muset objekt opustit sociální centrum iniciativy Klinika. Zatím tu pořádali například pravidelná sousedská setkání, do plného provozu chtěli centrum uvést v květnu. Bez nich bude objekt podle aktivistů i tak až rok prázdný.

„V současné době se připravuje převod na GIBS, je to otázka několika dnů,“ uvedl Pavel Hortig, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který spravuje polikliniku v Praze 3. Záhy by tak měl skončit provoz sociálního centra, pro které se teprve nedávno dojednala nájemní smlouva po měsících bouřlivých debat a střetech aktivistů s policií.

Autonomní sociální centrum Klinika mělo podle projektu začít plně pracovat přibližně na začátku května. Zatím funguje v omezeném režimu, konají se tu například pravidelná sousedská setkání. „Situaci považujeme za velmi zmatečnou,“ tvrdí Anna Hausmerová z iniciativy Klinika. „Stát vypsal výběrové řízení na projekt, který jsme neměli možnost ani zrealizovat,“ uvedla. Jednání s úřadem i s GIBS zatím podle ní selhala. Vzdát se ale nehodlá. „Chceme tlačit na politiky, protože v rukou státu zůstane budova nadále opuštěná a chátrající,“ tvrdí.

Iniciativa Klinika: Oficiálně nevíme o ukončení smlouvy (zdroj: ČT24)

Dlouhý boj s převodem, ještě rok by podle aktivistů mohl být objekt prázdný

Státem vlastněný objekt, který obývali bezdomovci, vloni obsadili squatteři, uklidili jej a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Aktivisty poté vyvedla policie. Na podporu iniciativy se opakovaně sešly stovky lidí. Správcovský úřad nakonec po intervenci ministra financí Andreje Babiše budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce. Trvat měla do doby převodu na GIBS, nejdéle však rok. Sama vláda ale už minulý týden na návrh ministerstva financí zrušila privatizaci areálu a otevřela cestu k převodu na GIBS.

„GIBS má do konce roku 2016, ne do roku 2015, předložit svůj záměr, co by s budovou chtěl dělat. Zároveň máme informace, že peníze na rekonstrukci, kterou by GIBS chtěl provádět, nejsou. Takže je otázka, jestli by se něco dělo po našem potenciálním opuštění tohoto objektu. Dům by byl v nejbližších měsících, nejméně v jednom roce prázdný,“ řekl Arnošt Novák z iniciativy Klinika. Chtějí tak, aby se diskutovalo o smysluplnosti stěhování GIBSu a souvisejícím vynaložení velkých financí.

Zástupci občanské iniciativy mají podle Hortiga možnost dohodnout se na dalším setrvání s GIBS. Jan Melša z GIBS ale považuje podobné úvahy za předčasné. „Je zbytečné předjímat další vývoj, když nemáme budovu ještě ani převedenou,“ uvedl Melša. „Jsme bezpečnostní sbor, podstata naší činnosti vylučuje sdílet jeden objekt s jinými subjekty,“ doplnil. Organizátoři Kliniky počítali s vybudováním kavárny, jídelny, cyklodílny, kina, komunitní zahrady a sociální a právní poradny. V pátek se mají lidé z iniciativy Klinika setkat s představiteli ÚZSVM.