Myší trus zavřel hernu v Jihlavě a restauraci v Rudné

Jihlava/Rudná – Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zavřeli kvůli myšímu trusu jihlavskou hernu Club Bonver Quantanamo a čínskou restauraci Fu Hao v Rudné. Inspekce s provozovateli zahájí správní řízení o uložení pokuty. Prostory už jsou znovu otevřeny, měly zůstat uzavřeny do doby, než provozovatelé prokážou, že závady odstranili.

Pospíchal z SZPI: Zjistili jsme několikanásobné porušení hygienických předpisů (zdroj: ČT24)

Do jedné z jihlavských heren Club Bonver Quantanamo chodili kromě hráčů s vidinou peněžní výhry i nevítaní návštěvníci – myši. Inspektoři z SZPI objevili množství myšího trusu jak ve skladu potravin, tak přímo za barovým pultem, kde jinak připravují nápoje a pokrmy. Další pozůstatky myší přítomnosti pak našli i na chodbách a v šatně zaměstnanců. Přítomnost myší byla navíc cítit, v některých místech to zapáchalo myšinou. Provozovatel podle zjištění inspektorů nezajistil dostatečný a pravidelný úklid a odvoz odpadu.

Čínská restaurace Fu Hao v Masarykově ulici v Rudné pak skýtala útočiště pro myši v kuchyni i ve skladu potravin. Inspekce zjistila myší trus a moč jak v prostorách, tak přímo v krabicích s potravinami. Navíc upozornili na nedostatečnou péči o zařízení. Zařízení v kuchyni tak byla znečištěná mastnotou, prachem i zbytky potravin.

„Oba provozovatelé splnili nařízení, uložená opatření a obě provozovny jsou dnes již otevřeny. Přesto však inspekce zahájí s kontrolovanými subjekty správní řízení o uložení sankce,“ uvedl Radoslav Pospíchal z tiskového oddělení SZPI.

Podniky bývají vždycky uzavřeny do doby, dokud se nepotvrdí, že majitelé napravili vytčené nedostatky. Z podobných důvodů třeba hygienici uzavřeli 28.ledna Hospodu Posed v Nových Ouholicích ve Středočeském kraji. Když se tam kontroloři o týden později vrátili, restaurace již byla vydezinfikovaná a deratizovaná. Mohli tak umožnit její opětovné otevření. Za to, že předtím našli myší trus hned na několika místech (na okenních parapetech, policích, podlahách a pracovních plochách), a že některé sypké potraviny byly již od hlodavců okousané, dostal majitel pokutu.