Praha schválila prodloužení smluv na svoz odpadu za 1,6 miliardy

Praha - Pražští radní dnes odsouhlasili prodloužení smluv na svoz odpadu do poloviny roku 2016. Firmě Pražské služby a AVE.CZ město za služby zaplatí 1,6 miliardy korun bez DPH. Materiály dnes schválili radní hlavního města, prodloužení smluv podpořilo sedm z celkem 11 radních, čtyři z nich se při hlasování zdrželi. Praha nyní připravuje rovněž desetiletý tendr na svoz odpadu za 12,8 miliardy korun bez DPH, záměr již schválili zastupitelé.

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy opakovaně bez soutěže prodloužilo. Svoz odpadu v Praze kromě Pražských služeb zajišťují v několika městských částech subdodavatelé. V říjnu rada schválila jednací řízení bez uveřejnění na tři měsíce za 250 milionů korun bez DPH. Stejné smlouvy chce nyní město prodloužit o 18 měsíců. Za podobný postup při zadávání zakázek přitom deset bývalých radních čelí obžalobě v kauze Opencard.

Podle radní Jany Plamínkové (STAN) musí Praha překlenout dobu, než vybere vítěze v otevřeném výběrovém řízení. Plamínková již dříve řekla, že nesouhlasí s pachtem části Pražských služeb, který připravovala minulá rada a který pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Praha jako většinový vlastník Pražských služeb začala vyčlenění části firmy připravovat poté, co se jí nepodařila měsíce připravovaná akvizice. Zhruba pětinový podíl Pražských služeb totiž získala společnost EP Industries Daniela Křetínského. Ta jako minoritní akcionář pacht odmítla.

Vydáno pod