Podezřelý z vraždy devítileté dívky chtěl z vazby, ale neuspěl

Ústí nad Labem – Muž obviněný ze znásilnění a vraždy devítileté dívky z Klášterce nad Ohří neopustí vazební věznici. Okresní soud v Ústí nad Labem schválil prodloužení vazby, o kterou kvůli obavám z útěku a z opakování trestné činnosti požádal státní zástupce.

Muž, kterého kriminalisté označili za pachatele zářijové klášterecké vraždy, požádal o propuštění z vazby. Státní zástupce naopak požadoval prodloužení vazby a soud mu dal za pravdu. „Soud má obavu, že by obviněný v případě propuštění na svobodu i přes písemný slib a navzdory dohledu probačního úředníka utekl nebo se skrýval. V trestné činnosti by také mohl pokračovat,“ uvedl soudce Martin Majchrák s odvoláním na znalecké posudky. Dozorující státní zástupce František Stibor již dříve řekl, že by vyšetřování mohlo skončit v lednu.

Obviněný muž, který patří k širšímu okruhu rodiny, před soudem nevypovídal, vyjádřil se jen k žádosti o propuštění z vazby. „Byl vyslechnut policejním orgánem jako obviněný, nicméně lze předpokládat, že ten výslech bude nutné zopakovat. V rámci prvotního výslechu již v postavení obviněného se k části trestné činnosti doznal,“ přiblížil soudce Majchrák.

Devítiletá dívka se ztratila loni 9. září cestou ze školy. Ještě tentýž den po ní začali pátrat policisté, hasiči i dobrovolníci. Tělo dívenky objevili druhý den za městem poblíž místa, kde bydlela s babičkou. „Kriminalisté zjistili, že muž měl děvče nejprve oslovit a potom vylákat na odlehlé místo nedaleko obce Ciboušov. Tam byla dívka později nalezena,“ popsala krajská policejní mluvčí Alena Bartošová.