Centrum Magdaléna pomáhá léčit drogově závislé již deset let

Mníšek pod Brdy - Společnost Magdaléna, která pomáhá drogově závislým, slaví 10 let od svého založení. Její vedení vybudovalo centrum v Mníšku pod Brdy na bývalé vojenské základně. Léčilo se tu na 150 klientů a dvě třetiny z nich se už k droze nevrátily.

Dříve byla v Mníšku pod Brdy raketová základna, teď se tady lidé snaží vrátit zpátky do běžného života. Místo bývalého velitelství je obytný dům, z garáží je truhlářská dílna, v bunkru divadlo. „Učíme se normálně pracovat, žít a mít nějaký režim,“ uvádí jedna z klientek, co je podstatou centra.

„Musíme jim dát vědomí toho, že tady na sobě můžou věnovat, že je má někdo rád, že si můžou vzájemně pomoct a že mají před sebou život, který může být úspěšný,“ doplňuje ředitel o.p.s. Magdaléna Petr Nevšímal. V komunitě žije 25 klientů, nejmladším je 18 let. Cílem léčby, je nejenom abstinence, ale také umožnění klientům postavit se na vlastní nohy. „Za deset let jsme rozvinuli i další služby, mezi které patří třeba i K centrum, terénní programy pro závislé, doléčovací program v Praze,“ vyjmenovává Nevšímal.

Klienti docházejí na terapii a zároveň pracují v truhlářské dílně, zahradnictví, nebo pečují o hospodářská zvířata. Léčba trvá v průměru jeden rok a je o ni zájem, takže lidé většinou musejí na zařazení do programu měsíc až tři čekat.