Současnou karlovarskou kolonádu čeká nejistá budoucnost

Karlovy Vary – O Vřídelní kolonádu možná přijde město Karlovy Vary. Náměstkovi, který má na starost majetek města, se nelíbí, jak vypadá. Stavbu by si představoval jako repliku z 19. století. Odpůrci nápadu to označují za zbytečný luxus, který by mohl ohrozit lázeňské prameny. Denně navštíví Vřídelní kolonádu tisíce turistů, lidé ji znají z filmu Vrchní prchni. Není však jasné, jestli se po kolonádě budou procházet i další generace.

Náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Hybner (ČSSD) potvrdil, že pokud to bude technicky možné, bude se snažit o zbourání kolonády a postavení nové. Podle náměstka se stavba z roku 1975 do centra lázní nehodí. Raději by místo ní viděl repliku z konce 19. století.

„My jako památkáři a jako historici vždy preferujeme originálnost – replika je pouze připomínáním staré doby, která už se přežila,“ konstatuje pracovník karlovarského muzea Jiří Klsák. Podle odborníků je navíc Vřídelní kolonáda technicky nejdokonalejší ze všech, které kdy ve městě stály. Její podloží je kvůli minerálním pramenům citlivé na otřesy.

Že není žádoucí jakýkoliv zásah, pokud není nezbytně nutný, informoval ředitel Správy lázeňských zdrojů a kolonád Milan Trnka. Hodnota Vřídelní kolonády je 80 milionů korun. Za její zbourání by město zaplatilo více než 14 milionů. Stavbu nové kolonády odhadují odborníci na 150 milionů.

„Při současné situaci má město úplně jiné starosti,“ prohlásil Vlastimil Lepík (KOA), zastupitel Karlových Varů. S tím souhlasí i zastupitelka Karlových Varů Monika Makkiehová (ODS), která podotkla, že by město mělo přednostně řešit stav silnic a chodníků. Přesto se většina politiků shoduje v tom, že současná stavba není hezká. Náměstek primátorky předpokládá, že o dalším osudu Vřídelní kolonády rozhodne vedení města nejpozději do dvou let.