Muže v Přerově nepřepadli Romové - útok si vymyslel

Přerov - Zcela nový směr nabralo vyšetřování případu přepadení v Přerově. Viliam Vartiak původně oznámil, že ho napadla skupina romských mladíků, protože jim nechtěl dát cigarety. Kriminalisté ale nyní zjistili, že se všechno událo jinak. Muže dřevěnou tyčí zbil jeho známý v Oplocanech a napadený muž si pak historku o skupině agresorů v přerovské Škodově ulici vymyslel.

„Pan Vartiak si celou událost vymyslel. Můžeme potvrdit, že k jeho napadení nedošlo v Přerově na ulici Škodova, ale v obci na Kojetínsku. Nebyl napaden ani skupinkou útočníků baseballovými pálkami, tak jak původně policistům uvedl, ale podle našich zjištění a svědeckých výpovědí došlo k jeho napadení ze strany jednoho pachatele,“ upřesnila tisková mluvčí okresního ředitelství přerovské policie Michaela Sedláčková.

Tento fakt potvrdil i Vartiakův kamarád Roman Ondič, který ho do přerovské nemocnice přivezl. „Dva kámoši se prostě pobili v Oplocanech. Vartiak mi zavolal, abych pro něho přijel, tak jsem ho odvezl na Škodovu a pak do nemocnice,“ vylíčil situaci. Sám napadený nechtěl kvůli probíhajícímu vyšetřování incident příliš komentovat, pouze přiznal, že k úrazu nepřišel ve Škodově ulici.

Obyvatelé ve Škodově ulici se obávají, že jim celá kauza ublíží: „Řeknou, on je ze Škodovy, tam se přepadává. Určitě to zůstane v podvědomí lidí.“ Ministryně pro národnostní menšiny Džamila Stehlíková je ráda, že se nakonec ukázalo, že nešlo o rasově motivované násilí. Vztahy mezi Romy a většinovým obyvatelstvem ve městě jsou dlouhodobě napjaté. Přispělo k tomu i nedávné napadení zákazníka romskou rodinou v hypermarketu.