Kominíci na Olomoucku jsou v permanenci

Olomouc - I deset hodin denně – tak dlouho pracují kominíci na Olomoucku. Před začátkem topné sezony si řada lidí uvědomila, že je potřeba si nechat zkontrolovat komín i kotel. Kominíkům proto v současné době zvoní telefony skoro nepřetržitě.

„Tady kominík, dobrý den,“ říká v této době olomoucký kominík Jaroslav Fiala nejméně desetkrát za den. „Zima začala a všichni si uvědomili, že je potřeba ten komín připravit,“ vysvětluje nebývalý zájem o své služby.

Na nedostatek práce si rozhodně stěžovat nemůže. Společně se svými dvěma syny a ještě jedním kolegou vyráží do terénu hned brzy ráno. „Hoši dělají deset hodin denně, chodí domů až za tmy. Manželky jsou naštvané, protože ráno vypadneme a večer přicházíme, je toho skutečně moc,“ přibližuje Jaroslav Fiala pracovní nasazení z poslední doby.

Pořádně prohlédnout a vyčistit komín i jeho okolí, bedlivě prozkoumat také samotný kotel, to patří k práci kominíků. Zájem o jejich služby se přitom stále zvyšuje. Lidé totiž nechtějí zbytečně riskovat. „Pravidelně nechávám kontrolovat kotel jednou za rok,“ potvrzuje tuto skutečnost Libor Hudec.

Přestože lidí, kteří si komín i kotel nechávají pravidelně kontrolovat přibývá, podle hasičů stále existuje vysoké procento těch, kterým je v průměru stokoruny za revizi líto. Přitom například nahromaděné saze představují doslova časovanou bombu. „Může dojít například ke vznícení sazí v komíně nebo k požáru jeho zazděného trámu,“ naznačuje možná rizika mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Olomoučtí hasiči vyjížděli loni k celkem šestnácti požárům, které zavinily hořící saze. Škoda přesáhla pět milionů korun. Jeden zásah si připsali už i letos. Požár v obci Paseka napáchal dvoumilionovou škodu. Přestože to zákon přímo nepřikazuje, hasiči doporučují, aby si lidé nechali komín odborně zkontrolovat.