Těžba zlata ohrožuje kašperskou přírodu

Kašperk - Kašperské hory se brání těžbě zlata na Šumavě, o kterou usiluje česká firma Potamon GTS. Ta požádala o možnost detailního průzkumu lokality, který obec zamítla. Firma chce obyvatele přesvědčit, že se dobývání šumavského zlata vyplatí. Zastupitelstvo se brání, protože se obává ničení přírody.

V devadesátých letech proběhl rozsáhlý průzkum oblasti, který potvrdil, že pod povrchem leží desítky tun zlata. Po silných protestech ekologů a místních obyvatel zakázalo těžbu přímo Ministerstvo životního prostředí.

František Stíbl, místní zastupitel, se obává devastace šumavské přírody. Podle něj by se Kašperské hory mohly z přírodní oblasti změnit na industriální okrsek s výraznými průmyslovými aktivitami a postavila by se chemická úpravna. To všechno by přinesla těžba vysokého množství rudy.

Firma Potamon GTS, která chce vytěžit 160 tun zlata, tvrdí, že těžba jako taková krušnohorskou přírodu nezasáhne. Člen představenstva firmy Rudolf Řepík uvádí, že celý proces by se odehrával v podzemí a využity by byly již existující vstupy do štol. Navíc by nebyla použita kontroverzní kyanidová metoda.

Kašperské zastupitelstvo tedy žádost o těžbu zamítlo, i když firma Potamon poukazovala na to, že otevření dolu by přineslo zisk pro region i stát, zvláště když současná cena zlata láme rekordy. Všichni teď čekají na usnesení ministerstva, které může těžbu zakázat, ale i povolit.