Plzeňané jsou proti kanalizaci – je pro ně drahá

Plzeň - V Plzni na Valše se rozhořel spor kvůli městské kanalizaci. Potrubí totiž vede hluboko pod zemí a lidé se bojí, že přípojky budou příliš drahé. Někteří dokonce uvažují o tom, že si ponechají septiky. Radnice ale kritiku projektu za desítky milionů korun odmítá.

Po několika letech se lidé v plzeňské čtvrti Valcha dočkají městské kanalizace. Jenže přesto, že radnice dostala na tento projekt desítky milionů korun, připojení obyvatel nebude zadarmo. Někteří mohou za připojení zaplatit i 100 tisíc korun. A to je nad finanční možnosti především starých lidí. „Na to peníze nemáme, tak nevím, jak to bude. Jestli nám někdo počká, já nevím,“ líčí svoji situaci Václav Voves, kterého se napojení na kanalizaci týká.

Kanalizační potrubí bude v hloubce kolem šesti metrů pod zemí, někde i hlouběji. Cena se propočítává i z toho, z jaké vzdálenosti se k přípojkám jednotlivé domy napojí. Čím bude dům dál, tím bude cena za připojení vyšší. Sleva pro obyvatele zatím podle úřadů nepřichází v úvahu. „Město může ulehčit občanům v tom, že by neplatili poplatky za užívání veřejného prostranství, za vstup na pozemek, za věcné břemeno. To je jediná forma pomoci,“ říká vedoucí odboru výstavby UMO Plzeň 3 Eva Hubená.

Obyvatelé Valchy jsou ale rozzlobeni a tvrdí, že si raději ponechají septiky, protože na tak drahé připojení nemají peníze. Shodují se v názoru, že by město mělo něco zaplatit, především starším lidem. Vedení města ale přesvědčuje obyvatele Valchy, ať se na věc podívají i z té lepší stránky. Kanalizací zhodnotí cenu svých pozemků. Místním se však postoj úředníků UMO Plzeň 3 nelíbí a chtějí o slevě jednat přímo s primátorem Plzně.