Na Jesenicku probíhá ozdravný tábor pro děti z Ukrajiny

Jeseník - V Račím údolí na Jesenicku je na ozdravném pobytu 40 dětí z Ukrajiny. Jedná se o potomky našich krajanů, pocházejí z oblastí postižených černobylskou havárií. Ozdravné pobyty pořádá už 17 let Česko - ruská společnost s podporou české vlády.

Tamara Shmitd byla v České republice na ozdravném táboře poprvé ve dvou a půl letech. Od té doby sem jezdí pravidelně. Dnes už je dospělá žena. Do Račího údolí přijela tentokrát jako instruktorka. Její otec následky po havárii v Černobyle zdokumentoval ve filmu. „Můj otec točil filmy o Černobylu a o tom, co se po něm stalo. Sám zemřel na následky Černobylské tragédie,” sdělila Tamara Shmitd – Žitomir.

Samotnou Tamaru trápí alergie a oslabená imunita. Podobně jsou na tom i další děti. Havárie reaktoru v jaderné elektrárně v Černobylu postihla minimálně čtyři generace. Na datum 26. dubna 1986, nezapomene žádný Ukrajinec. „Děti k nám přijíždí s poruchami imunitního systému, nedostatečnou výživou a poruchami krvetvorby,” uvedl výkonný místopředseda Česko – ruské společnosti Tomáš Lukařský.

Třítýdenní pobyt je pro děti volyňských Čechů doslova balzámem na duši i na těle. Nejraději chodí do lesa sbírat maliny, ostružiny a také hřiby. Doma si to kvůli zamořené zemi dovolit nemohou. Tábor v Rychlebských horách je posledním ze série čtyř ozdravných pobytů pro potomky českých krajanů, kteří pocházejí z oblastí postižených Černobylem. V plné výši je hradí ministerstvo zdravotnictví České republiky.