Kunětický hrad nabídl přírodní divadelní scénu

Pardubice - V přírodní amfiteátr se proměnila vyhlídka u hradu Kunětická hora. Takzvaný rondel si pronajalo Východočeské divadlo v Pardubicích, které chce divákům kromě klasické scény nabízet představení v historickém prostředí. Prostory pak nabídne i hostujícím souborům.

Premiérou letošní sezóny pod širým nebem je zbojnický muzikál Malované na skle. „Podařilo se nám zde vybudovat scénu, která stála kolem dvou milionů korun. Nejdůležitější ale bylo nejprve vyjednat podmínky s Národním památkovým ústavem,” říká ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal.

Ve svahu mezi hradbami se nyní hraje muzikál o svobodě, lásce a přátelství Malované na skle. Zbojnickou komedii o Jánošíkovi sleduje přes pět set diváků, tedy plná kapacita amfiteátru. „To představení tady sem se hodí daleko víc, než do toho našeho baráku, protože je to zbojnický muzikál, je dělaný v chlumech, hvozdech a podhradí,” pochvaluje si prostředí režisér Jiří Seydler.

„Každé divadelní představení v klasickém divadle začíná tím, že se zhasne. Tady je ale světlo. Přímý kontakt s divákem máme tady i doma, tam zase máme jistotu, že nezačne pršet,” komentuje herec Zdeněk Rumpík rondel na Kunětické hoře, který se má stát alternativní scénou Východočeského divadla. Sloužit bude nejen domácímu, ale také hostujícím souborům.