V Bohumíně obnovili zapomenutý židovský hřbitov

Bohumín - V Bohumíně slavnostně otevřeli opravený židovský hřbitov. Před třemi lety objevili občané na pozemku vedle řadových garáží několik desítek starých židovských náhrobků. S pomocí bohumínské radnice je dala ostravská židovská obec opravit. Ze zapomenutého rumistě tak vznikl opět důstojně upravený hřbitov.

Na starém bohumínském židovském hřbitově se z původních několika stovek zachovalo jen 32 náhrobků. Hřbitov je však nyní přístupný veřejnosti. „Přišla jsem, abych si zavzpomínal na své zmizelé sousedy, kteří se nevrátili z koncentračních táborů. Odešlo jich 400 a vrátilo se pouze jedenáct,“ vzpomíná Jiřina Garajová z Židovské obce v Ostravě.

Před třemi lety instalovala radnice na náměstí památník obětem holocaustu. Už třikrát ho vandalové poničili. Město přispělo i tentokrát na obnovu židovského hřbitova. „V našem městě žije celá řada různých národností a myslím si, že dnes je více než kdykoli jindy potřeba podporovat aktivity, které vedou k toleranci a snášenlivosti, abychom dokázali žít vedle sebe,“ říká místostarostka Bohumína Věra Palková (ČSSD).

„Klíč od hřbitova bude na městském úřadě v Bohumíně, protože se obáváme, že by došlo ke zničení vztyčených pomníků,“ uvedla Jiřina Baranová. Po válce zůstalo v koutě hřbitova 60 náhrobních desek. Podle pamětníků měla třetina z nich skončit v základech okolních garáží.