Kritický stav mostů v Pardubickém kraji

Pardubice - Stovky mostů ve špatném technickém stavu, desítky dokonce v havarijním. Taková je situace na některých silnicích v Pardubickém kraji. Mostní konstrukce desítky let chátrají. Kraj ale nemá na opravy peníze.

Jak zabezpečit co největší počet rozpadajících se mostů, nad tím si lámou hlavu už několik let starostové jednotlivých obcí. Například Sezemicemi denně projede více než 14 tisíc automobilů. Stoupá i počet těžkých nákladních vozidel. Šest ze sedmi mostů je v havarijním stavu. Na třech z nich je doprava omezena a hrozí jejich zborcení. „Když se s nimi nic nebude dělat, tak těžko přežijí letošní zimu. Myslím si, že už je to daleko za hranou toho, co by se mohlo stát. Nechci domyslet, až tudy ráno projede autobus s dětmi a spadne do řeky,“ obává se starosta Sezemic Bohumil Kopecký.

Nedávno dokonce nevydržel nápor dopravy most ve Volči. „Mostek se tady na dvakrát zbortil, a to vlivem kamionové dopravy,“ říká Květa Heřmánková, starostka obce.

Krajští radní uznávají, že prohrávají boj s časem. Mosty rychle chátrají a peněz na jejich opravu je málo. „Stát nám tento majetek předal ve velmi špatném stavu. Ty mosty už před šesti lety byly na hraně, a jak postupně roste doprava, tak ty mosty trpí čím dál více,“ vysvětluje Ivo Toman, radní kraje zodpovědný za dopravu.

Podle Pardubického kraje by bylo potřeba na opravu všech poničených mostů zhruba půl miliardy korun. Tyto peníze ale kraj samozřejmě nemá.