Olomouc postaví muzeum za půl miliardy

Olomouc - Až půl miliardy korun z Evropských fondů může získat Olomouc na stavbu nového muzea moderního umění. To by mělo vyrůst přímo v historickém centru města a shromáždit umělecká díla střední Evropy 20. a 21. století. Plánované otevřeno by se mělo uskutečnit v roce 2011.

Muzeum umění – Středoevropské forum by se měl oficiálně jmenovat nový stánek moderního umění zemí Visegrádského prostoru. Peníze na jeho stavbu poskytne Olomouci Ministerstvo kultury z evropských fondů. Ministr Václav Jehlička proto přijel do Olomouce, aby si prohlédl místo, kde nové muzeum vznikne. „Předem vyčleňujeme půl miliardy z Evropských fondů, které naše ministerstvo dostane. Tato instituce by měla být vybudována do roku 2011,” ujistil ministr.

Ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal prohlásil, že základní studie muzea je již na světě. Existuje také program, který se mu zdá co možná nejvíce evropský. Proto věří, že by Olomouc mohla se svým lákadlem v těžké konkurenci ostatních krajů uspět.

Podobné projekty připravují i další kraje, pro každý má dokonce ministerstvo připravenou podobnou sumu peněz, jako pro hanáckou metropoli. Olomoucké muzeum umění však má výhodu, že spravuje nejvíce sbírek v Česku hned po Národní galerii v Praze. Podle ministra kultury by zde proto měla vzniknout velká sbírka, studijní centrum evropského umění pro celý středoevropský region.

Ministerstvo kultury rozhodne o projektu středoevropského fóra v polovině příštího roku. V zápětí se pak rozjedou přípravné a stavební práce.